A kortárs igenis menő! - Érdekes kiállítások nyomában

A múzeumok az elmúlt években nem örvendtek kiemelkedő látogatottságnak a hazai közönség részéről. Ennek számtalan oka lehet, amelyek közül az egyik, hogy még nem talált a fiatal közönség olyan kiállítást, ami érdekfeszítő lett volna számára. Most megmutatjuk, hogy nem minden kiállítás a barokk művekből áll!

Olyan galériákat, kiállítótermeket mutatunk be, amik különleges műveket gyűjtöttek össze. A tárlatok kivétel nélkül június végéig tekinthetők meg, így ne habozzatok elmenni. Hűvösebb lesz a hétvége, esősek a nappalok, a bulik előtt pedig érdemes művelődni is egy kicsit!

Mondjuk az Art9 Galériában...

A Ráday utcában található, nagykorúságát épp idén elérő galéria az elmúlt közel húsz évben több, mint 350 kiállításnak adott otthont. Főként kortárs és egyedi kiállításokat igyekeznek bemutatni, így, ha erre tévedsz biztos olyan alkotásoknak leszel szemtanúja, amit máshol nem láttál. A kiállító helyet imádják a friss művészek, hiszen szinte egyedülálló módon a saját elképzeléseiknek megfelelően rendezhetik be műveikkel. Jelenleg a galéria három kiállítással is rendelkezik, melyből kettőt ajánlunk figyelmedbe:

  • Szabó Ádám Valahol című kiállítása monotípia technikával készült munkák összességét mutatja be. A tárlat az ember környezetének szubjektív megítélését közvetíti a közönség felé. A művek egyedisége a grafikai jelleg ellenére felmerülő festői élmény.
  • Bárándi Sarolta designer No more hiding tárlata a férfi és női viszonyokat mutatja be a járvány idején. A bennünk is meglévő érzelmek kifejezésére irányuló alkotások digitális- és vegyes technikával készültek. A téma központjában a női ösztönös cselekedetek vannak.
Bárándi Sarolta alkotása. Címe: No more hiding
Bárándi Sarolta alkotása. Címe: No more hidingFotó / Bárándi Sarolta

Vagy a Ludwig Múzeumban...A Térügyek című kiállítás egy külföldről érkező fizikai és digitális jelenlét kapcsolatát feltárni kívánó tárlat, amely sajátos módon képes értelmezni az egymásra utaltság kényes témakörét. Megjelennek a számítógép előtti és utáni időszak összevetései, a tudomány és a technika fejlődése. A szociológiailag is kiemelekedő alkotások akár társadalmi hatáselemzésre is alkalmasak, hiszen a digitális kölcsönös függést helyezik a középpontba. Akit érdekel a digitális világ további csodája, ugyanitt megtekintheti Barabási Albert-László fizikus kutatásai köré szerveződő kiállítást is a Rejtett mintázatok-at.

Rejtett mintázatok kiállítás.
Rejtett mintázatok kiállítás.Fotó / Ludwig Múzeum

Júliustól a Ludwigban ennél közelibb témák is megtalálhatók majd, így érdemes lesz ránézni a Lassú élet. Radikális központok, vagy a Nagylátószög. 120 éves a Magyar Filmipar tárlatokra. Nem fogsz csalódni!

Esetleg a Godot Galériában...Ha egy kis pikantériára vágynál, vagy pároddal néznél meg egy cseppet sem hétköznapi kiállítást, ajánljuk Tétényi Gabriella Erotic Center című gyűjteményét. A tárlat csak 18 év felettiek számára látogatható, az erről szóló igazolványt a jegyvásárlás alkalmával el is kérik a látogatóktól. A kiállítás az emberi kapcsolatok legintimebb viszonyát mutatja be, a szexualitás mindennemű tárgykultúrájával és a tárgyakhoz fűződő emberi viszonyokkal. Egy igazi tabu témát feszegető ínyencség ez, ami a lehető legőszintébben tárja elénk az élvezeti tárgyak világát.

Talán a Műcsarnokban...A Műcsarnok elképesztő mennyiségű kiállítást szervez évről évre, jelenleg is öt különböző projekt fut náluk egy időben. Az egyik legérdekesebb mind közül azonban a Fotóikonok, a Howard Greenberg Gallery-ből érkező gyűjtemény. A közel 70 felvételen a XX. század elevenedik meg előttünk, olyan kiváló alkotók kezének munkája nyomán, mint Berenice Abbot, Araki, vagy a magyar származású André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi. Egy olyan archívum ez, ami történeteket mesél és képről képre mutatja be a minket körülvevő sokszínű világot.

Martin Munkácsi fotója.
Martin Munkácsi fotója.Fotó / Martin Munkácsi

Amennyiben nem Budapesten érdeklődnél rendkívüli tárlatok iránt, tekintsd meg az Összetört Szívek tárát!