A világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb étele, amit muszáj ismerned

A kínai gyorsbüfékből ismerős köret lehet a tojásos rizs. Mutatunk egy annál sokkal gazdagabb, izgalmasabb és finomabb kaját, amit otthon is elkészíthetsz. Nem mellesleg az egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbb étel, amit megtanulhatsz, mielőtt elköltözöl szüleidtől.

Magadra főzni – főleg, ha otthon nem figyeltél – nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. Ugyanis nemcsak arra kell figyelned, hogy a végeredmény ehető legyen, hanem arra is, hogy rendet hagyj magad után, és ne rohadjanak rád az alapanyagok. Szerencsére a pirított rizs mindhárom problémára megoldást kínál úgy, hogy közben stabilan fejleszti a konyhai készségeid. Elmondjuk, hogyan!

Minden mehet bele

Az ázsiai eredet ellenére, a pirított rizshez nem kellenek egzotikus összetevők, csak rizs. Nem is akármilyen rizs, hanem maradék. Nem kell kidobnod a megszikkadt köretet, hanem új életet lehelhetsz bele.

Egy kidobott ételt máris megspóroltál.

A következő lépés az, hogy kitalálod, mit raksz bele. Itt teljesen megvadulhatsz: a klasszikus tojás, zöldség és szójaszósz hármason kívül kipróbálhatsz más távol-keleti ízeket.

Az ázsiai eredet ellenére, a pirított rizshez nem kellenek egzotikus összetevők, csak rizs
Az ázsiai eredet ellenére, a pirított rizshez nem kellenek egzotikus összetevők, csak rizsFotó / 123RF

Viszont ami ennél is jobb, ha azt használod fel, ami épp a hűtődben van. Maradék sült hús? Mehet. Fonnyadó répák? Tökéletes. Fél hagyma? Nyomjad neki! Két szelet száradt szalámi? Csapjad bele! Tényleg nincs korlátja annak, mi kerül a sült rizsbe, ezért is az egyik legnépszerűbb étel Távol-Keleten.

Nem kell kapkodni

Egy másik nagyon pozitív tulajdonsága ennek az ételnek, hogy egy serpenyőn és vágódeszkán kívül nem kell mást összekoszolnod. Utóbbit is csak akkor, ha frissen vágsz fel dolgokat, és ekkor sem kell precíznek lenned. Akkor is nyugodtan előkészülhetsz bármilyen formára vágott zöldségekkel, ha nem vagy profi a késekkel, hisz a végeredmény úgyis finom lesz.

De elég ebből, eleget győzködtünk! Jöjjön pár egyszerű recept, amikkel megismerheted a pirított rizs világát: egy klasszikus, egy magyaros és egy nyugatias!