Erre mindenképp figyelj, ha külföldi nyaralást tervezel

A járvány óta a nyaralás megszervezése a szokottnál nagyobb figyelmet igényel, különösen, ha külföldi útról van szó. Összeszedtünk neked 3+1 pontot, amire mindenképp oda kell figyelni, ha nem akarod, hogy kútba dőljön a terved.

Védettségi igazolvány és PCR tesztAz Európai Unión belül érvényes utazási digitális Covid-igazolvány jelenti a zöld útlevelet az uniós határok közötti szabad átlépésre. Ennek teljes körű alkalmazása július 1-je után várható. Ha hamarabb tervezed a nyári vakációt, mindenképp tájékozódj, a Konzuli Szolgálat oldaláról, hogy az adott ország elfogadja-e a magyar védettségi igazolványt belépéskor. Amennyiben nem találod úti célodat a felsorolt országok között, úgy a belépési feltételekről érdeklődj az adott Nagykövetségtől, vagy töltsd le a Konzinfo Utazom alkalmazást, ahol az összes ország besorolását és belépési szabályait, korlátozásait mindig naprakészen találod.

Ne hagyd az utolsó percre a teszt elkészítését!
Ne hagyd az utolsó percre a teszt elkészítését!Fotó / 123RF

Érvényes úti okmányokAz Európai Unión belül nincs szükség útlevélre, elegendő az érvényes személyi igazolvány is. Figyelned kell azonban a lejárati dátumát. A járványhelyzet alatt mivel meghosszabbították a hivatalos okmányok érvényességi határidejét Magyarországon, könnyű megfeledkezni a például már májusban lejárt személyi igazolványról. De ne feledd, attól, hogy itthon érvényes, külföldön és határátlépéskor nem fogják elfogadni. Ellenőrizd tehát mindenképp, hogy az utazás hazaérkezésének időpontjában is érvényes legyen úti okmányod.

Európai Egészségbiztosítási KártyaHa külföldre utazol minden esetben legyen nálad az egyébként is ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyád. Funkcióját tekintve nem váltja ki a baleset és poggyász biztosításokat, de egy alap egészségügyi szolgáltatást nyújt probléma esetén. Úgy kell elképzelni, mint a magyar TAJ kártya külföldi változata. Egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek esetleg orvosilag szükségessé válnak ott tartózkodásunk alatt.

Mindig ellenőrizd, hogy minden fontos kelléket bepakoltál-e!
Mindig ellenőrizd, hogy minden fontos kelléket bepakoltál-e!Fotó / 123RF

+1 Helyi adottságokSokszor még Európán belül is meglepő lehet a hatalmas kulturális, természeti, vagy időjárási különbség egy-egy ország között. Mindenképp tájékozódj előre, mit érdemes tudni az adott országról, ahova készülsz, milyenek az ottani emberek, van-e valami különleges helyi szokás, amit jó előre megjegyezni. Mindig nézd meg milyen idő várható és klímának, időjárásnak megfelelő ruhákat pakolj. Válts még az itthoni bankokban vagy hivatalos pénzváltó helyeken az adott valutára.

Ha időben elkezded a nyaralás szervezését, akkor biztosan nem marad ki egyetlen apró részlet sem, ami tönkreteheti a tökéletes nyári vakációt. Tervezz tudatosan te is a nyári programokkal.