Nem tudok úszni, az gáz?

Jön a strandszezon és ezzel párhuzamosan a vízbefulladások száma is rendre ugrásszerűen megnő. Ez nyilván a kisgyerekes családokra vonatkozik, na meg azokra, akik csak kapálózni tudnak a mélyvízben - gondoljuk mi, "túlélők". Meg különben is, minek megy víz közelébe az, aki nem tud úszni, nem igaz? A dolog korántsem ilyen egyszerű.

Manapság nehéz megütni azt az ingerküszöböt, ami arra készteti az olvasót, hogy kattintson; ugyanis már a tragikus halálesetek is "többet érnek", ha mellékerül a címben, hogy "fotó", vagy "videó a cikkben". Önmagában véve szörnyű, hová fajult a társadalom, hogy csak akkor tudunk hüledezni igazán, amikor már megtörtént a baj, de hogy ehhez még élő közvetítésre is igény van, arra már nincsenek szavak. Fontos lenne tudni, hogy a fulladásos horrorbalesetek java-része megelőzhető lenne!

Ne indulj el úgy nyaralni, hogy nem tudsz fennmaradni legalább a víz felszínén!
Ne indulj el úgy nyaralni, hogy nem tudsz fennmaradni legalább a víz felszínén!Fotó / Mediaworks

Nyári gyerekek a Balaton parton

Na igen, hol máshol. A magyar tenger mindenki kedvence, bár szeszélyességét még mindig nem vesszük elég komolyan. Évről évre egyre több tinédzser veszti életét a Balatonban, ami nem csak a szülőknek és a családnak, hanem az éppen jelen lévő barátoknak is életre szóló trauma; főleg, ha mindezt testközelből nézik végig. A haverokkal balcsizás örök élmény a tizen- huszonéveseknek, de jó lenne végre tisztán látni a körülményeket, hogy a fergeteges party ne temetéssel záruljon.

Legnagyobb tavunk tudniillik háklis személyiség, vagyis nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sokszor olyanoknak is hullámsírjává válik, akik egyébként jó úszók. Hogy miért?  

Mert a Balatonon a szélben, viharban vízpárlat keletkezik, vagyis a vízfelszín felett akár 50 centi magasan is elfogy a levegő, ilyenkor hirtelen őrült nehéz lesz a felszínen maradni, nemhogy úszni. Ilyen szituációban az edzett, jó úszók is könnyedén megfulladhatnak és nem az úszástudás hiánya lesz a felelős a balesetért. Ezért is lényeges, hogy ne vegyük félvállról a balatoni viharjelzéseket, ma már a másodfokú jelzésnél 90 százalék eséllyel tényleg jönni fog a vihar.

Mondd, hogy vizibicikli

A Balaton közkedvelt járgánya már a "csíz" helyett is elterjedt fotózkodási eszközzé vált, de szuper lenne, ha nem fagyna az arcunkra a mosoly a kölcsönzési idő alatt sem. Ha már ott vagyunk, ugorjunk fejest a nyárba, persze. Csak ne azonnal. Egyrészről, felhevült testtel a hideg vízbe ugrani rossz ötlet, de az ehhez hasonló tanácsok nyilván már a könyökünkön jönnek ki. Sokkal nagyobb probléma viszont, hogy úszni nem tudó pajtásaink szégyenérzetüket leplezve gyorsan becsobbannak a vízbe, bizonyítani próbálva ennek ellenkezőjét. A bajt csak tetézi, hogy hazai vizeink átláthatatlanságáról sokszor megfeledkezünk, pedig egy megtermett emberi test 50 centi mélyen is nagyon simán eltűnik. Más kérdés, hogy ilyen sekély vízben a fejes már más veszélyeket rejteget magában; a nyaktörés végzetes tragédiához vezet, de egy maradandó bénulás is pokoli lecke lehet.

Egy fuldokló nem úgy néz ki, ahogy a filmekben ábrázolják.
Egy fuldokló nem úgy néz ki, ahogy a filmekben ábrázolják.Fotó / 123RF

Hands up

Ha valaki úszástudás nélkül ugrik a mély vízbe, gyakorlatilag másodpercei vannak, hogy kihúzzák, különben esélye sincs a túlélésre. Sok filmet látva téves elképzelés, hogy fulladás közben magasba emelt kezekkel, látványos hang- és vizuális effektek kíséretében jelzi az illető, hogy bajban van. Az egyértelmű víz alá merülésen kívül a fuldoklónak egyéb jelei is vannak.

"Zúgva, bőgve törte át a gátot, el akarta nyelni a világot!"

Na persze, próbáljunk meg kicsit kilépni a magyar tenger adta szűk látókörből, a Duna és a Tisza elég veszélyt rejt már önmagában is, de ezt különösen nehéz tudomásul vennie annak, aki a folyópartok közvetlen közelében nő fel és éli ott az életét. Így érezte ezt anno Petőfi is, aki kedvenc folyójához hasonlóan, "mint az őrült, ki letépte láncát", vágtattak érzései a rónán át, illetve lelkéből a papírra, amikor megszületett a Tisza című verse.
Csakhogy, a folyóknál még a sodrás erejével is számolni kell, ha valaki úgy dönt, mártózik egyet a nyári hőségben. A helyzetet súlyosbítja, amikor az úszni nem tudó, de segíteni szándékozó bajtárs utánaered hirtelen elmerült barátjának vagy családtagjának és másodperceken belül pont ugyanez történik meg vele is.

A folyóknál a sodrás erejével és a hirtelen mélyüléssel is számolni kell.
A folyóknál a sodrás erejével és a hirtelen mélyüléssel is számolni kell.Fotó / 123RF

Konklúzió

A fulladásveszély nem válogat kisgyerekek, idős nagyszülők, vagy lazulni vágyó és a hétvége örömeitől bódult állapotban lévő fiatal felnőttek között. A tikkasztó hőség is elég lehet ahhoz, hogy másképp ítéld meg a veszélyt, mint egyébként tennéd.
És igen. Gáz, ha nem tudsz úszni.
Nem azért, mert a te hibád lenne, hanem azért, mert úszni tudni kell. Bármikor szükséged lehet rá; akár azért, hogy másokon segíts. A járvány alatt zárva lévő uszodák azok helyzetét is nehezítették, akiknek egyébként alternatívájuk lett volna tanfolyamra járni, de a közfürdőket messze elkerülők sincsenek mindenről lemaradva, ha tesznek ellene.
Amíg csak a százezredik cikket olvasod az elővigyázatos rizsáról, meg arról, hogy ennek mekkora jelentősége van, addig szerencsés helyzetben vagy. Ne indulj el úgy nyaralni, hogy nem tudsz legalább fennmaradni a víz felszínén! Ha nem volt lehetőséged eddig megtanulni, itt a remek alkalom. Jobb előbb segítséget kérni egy oktatótól, mint később, a víz alól. Szánd rá az időd, menj el, tanuld meg. Előbb, mint bármi mást.
Ne Te legyél a következő címlapsztori, kérlek!