Úgy élvezem én a strandot! - Nyaralás a Tisza-tónál

Vigyázz, kész és végre itt a nyár! Amikor kisütnek az első napsugarak a legtöbben a Velencei tóhoz és a Balaton mellé rohanunk, hogy élvezzük a vizet. Amennyiben aktív nyaralásra és újdonságra vágysz, érdemes megtekinteni mit tartogat még Magyarország! Irány a Tiszta-tó, a végtelen biciklizés és az úszóhajók lehetőségével!

Nem gondoltam, hogy létezik ilyen varázslatos és kevésbé ismert hely kis hazánkban. Tavaly azonban szerencsém volt megismerni a Tisza-tó vendégszeretetét, élővilágát és lehetőségeit. Ha olyan helyet keresel, ahol kiépített bicikliutakon tudsz tekerni, ahol természet vesz körül, jó helyen jársz. A tó és környéke azonban nem csak ezt a lehetőséget tartogatja az odaérkezők számára. A kajakozás, kenuzás és SUP szerelmesei az élővilágtól karnyújtásnyira fedezhetik fel a természetvédelmi terület csodáit. Hatalmas élmény, amikor csak az evező választ el egy hattyúcsaládtól, vagy amikor felbukkan egy-két békafej a nádasban, a halak barátságáról nem is beszélve!
A bicikli szerelmeseinekTavaly végre elkészült a korszerűsített kerékpárút, amely végighalad az egész tó körül. Többféle szakasz megtétele választható, van 40, 70 és közel 80 kilométeres szakasz is, ami a remek útminőségnek és az egyenletes szakaszoknak köszönhetően igen könnyen letekerhető. Aki felkészültségét tekintve nem a tour de france-ra készül, még ők is ebéddel, fagyizással és pihenéssel 8 óra alatt kényelmesen meg tudják tenni a távot. Az egyértelmű jelzéseknek köszönhetően eltévedni lehetetlen.
Létezik a bringások számára egy lehetőség, amiről a szakirodalom nem feltétlenül ír. Ha a biciklizés puszta élménye mellé esetleg érmet is hazavinnénk, egy rendkívüli kezdeményezés végett erre is van lehetőségünk! A Tisza-Tó Bringakörhöz csatlakozva megkapjuk a pecsétek helyeit, valamint azt is, hogy hova küldjük a kész füzetet, amennyiben szeretnénk érmegyűjteményünket gyarapítani!

A Tisza-tónál számtalan programlehetőség és lenyűgöző természeti élmény vár Rád.
A Tisza-tónál számtalan programlehetőség és lenyűgöző természeti élmény vár Rád.Fotó / turizmus.com

Láblógatás a Tisza-tóba

Lévén, hogy egy nagy kiterjedésű tóról beszélünk, lehetőségünk van a fürdésre is. Sok szabadstrand áll rendelkezésünkre, amennyiben fürdeni szeretnénk, továbbá a tó környéke bővelkedik a fizetős területekben is. Az egyik legnépszerűbb strand az abádszalóki Tisza-tó Strand, ahol disco, koncertek és egyéb programok is várják az érkezőket. Aki a szabadstrandokat kedveli, a dinnyésháti Álompartot nekik találták ki. Ligetekkel körülvett üdülőterület, ami festői környezetével megragadja és nem engedi a látogatókat!
ÖkocentrumMindenképpen érdemes egy napot szánni a Tisza-tavi Ökocentrum megtekintésére, ha már a környéken járunk. A Poroszlón található hatalmas terület az őshonos állatokat mutatja be, mindezt látványos és szórakoztató módon. Itt található Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, ami állati csodákkal különleges élmény nyújt. Hét hektáron keresztül élvezhetik a látogatók az állatbemutatókat, játszótereket, halászskanzent, valamint igény szerint a kishajós kirándulásokat.

Az abádszalóki Tisza-tó Strand
Az abádszalóki Tisza-tó StrandFotó / csodalatosmagyarorszag.hu

 

Séta a vízen

Bizony, lehetséges! Létezik a Tisza-tónál egy 1500 méter hosszú pallóút, amin sétálva szomszédságba kerülünk az állat- és növényvilággal. A gyékényesek és nádasok ölelésében egyre mélyebbre jutunk a vadregényes táj belsejébe. A tanösvény csónaktúra formájában elérhető, ami önmagában is egy igazi élménydopping. A Vízisétány felejthetetlen emlékekkel szolgál, amit egyszer biztosan látni kell!
VízitúrákLegyél a kajak, a kenu, vagy a motorcsónak szerelmese megtalálod a megfelelő szórakozási lehetőséget és eszközt egy minőséi vízitúrához. Testközelbe kerülhetsz a madárvilággal és halgazdasággal, horgászhatsz a tavon és felfedezheted a kis szigetvilágot is. A víz sekély, másfél, maximum két méter, így gyermekekkel is biztonságosan hajózható.
Fedezd fel Magyarországot, biciklizz, túrázz és keress olyan elfoglaltságot, ami feldobja az egyszerű mindennapokat!