Négy tipp az ételpazarlás ellen, amit mindenkinek ismernie kell(ene)

Egyedül lakni mindenkinek tele van kihívásokkal, az egyik legnagyobb megoldandó probléma a főzés. Hogy lehet hatékonyan egy személyre főzni úgy, hogy minél kevesebb landoljon a kukában? Most adunk pár tippet a pazarlás ellen!

A kajapazarlás az egyik legkomolyabb környezeti probléma, amiben sokan vétkesek vagyunk. Globálisan a megtermelt étel harmada végzi a kukában. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az ételre fordított erőforrásokat (az előállításhoz szükséges vizet, áramot, a szállítás során használt üzemanyagot) pazaroljuk, hanem azt is, hogy a pénz is megy egyenesen a kukába. Pedig, ha egyedül élsz, minden fillér számít, és nem lehet folyamatosan étterembe járni.

A fagyasztó a barátod

Ahogy anno megírtuk, lehet hűtő nélkül élni, de nem szeretnénk kipróbálni. Lehet, hogy első hallásra furcsa, de az ételpazarlás ellen jó megoldás, ha többet főzöl. Azzal, ha egyszerre nem csak egy adagot, hanem négyet készítesz, és kettőt lefagyasztasz, időt és energiát spórolsz. Bármikor előveheted, amikor épp időszűkében vagy, és így nem kell több napig ugyanazt enned, majd kidobnod, amikor már tényleg nem bírod tovább.

Tipp: Készíts listát arról, hogy mi van a fagyasztódban, mert könnyen elvesznek benne maradék, féléves halrudak!

Készíts listát, mielőtt a boltba mész!
Készíts listát, mielőtt a boltba mész!Fotó / 123rf

A te konyhád, a te szabályaid

Ha kinyitod a hűtődet és szomorú, kókadozó zöldségeket látsz, kiváló alkalom, hogy összedobj egy levest. A sütéssel ellentétben a főzésben az a jó, hogy azt dobsz a fazékba, ami van és tetszik.
Van egy pár, kissé puha paradicsomod, szürkülő brokkolid, enyhén fonnyadt spenótleveleid? Dobj hozzá akár egy kósza babkonzervet és egy kis curry porral kész is a lélekmelengető, indiai-szerű leves, ami sokkal egészségesebb, mint bármelyik gyorskaja. Csak a képzeleted szab határt az ötleteknek, használd fel, amit éppen fel kell.

A kulcs a szervezettség

Készíts listát, mielőtt a boltba mész, hogy pontosan tudd, mire van szükséged, hogy ne legyen tele a hűtőd egy hét múlva olyan dolgokkal, amiket csak úgy random megvettél.

Így el tudod kerülni azt a helyzetet, hogy a sajtos pult előtt hirtelen azt hidd, négy féle sajtra van szükséged, mert belül francia vagy. Ugyanígy leltározd a spájzot és a fagyasztót, hogy ne vegyél duplát abból, ami már van.

A te konyhád, a te szabályaid!
A te konyhád, a te szabályaid!Fotó / 123rf

Válaszd a gazdaságos kiszerelést!

Sokszor, ha a nagyobb kiszerelést választod, sokat lehet spórolni anyagiak terén, de aztán könnyebben rád is romlik az a nagy tömb sajt. Bár a SuliLife cikkéből kiderült, hogy ez nem mindig baj... Ha már kitapasztaltad, hogy mi az, amit rendszeresen eszel és mi az, amiből nem tudsz rövid idő alatt sokat felhasználni, akkor az alap, tartósabb dolgokból ne félj nagy csomagot venni.

Tésztából és rizsből is kaphatóak több kilós adagok, ha ezeket választod, hosszú távon kevesebbet költesz, és mindig lesz otthon a legfontosabb alapélelmiszerekből.

Ha még több tippre éhezel, kattints ide!