Harminccal száguldani a vízen? A wakeboard a „barátod”

Vagány és szórakoztató, igazi nyári sportág a wakeboardozás, amelynek idehaza is több helyen hódolhatunk. Akár már 8-10 éves kortól ki lehet próbálni, ám felnőttként is bátran belekóstolhatunk.

Nyáron hova máshova vágynánk, mint a vízhez – és vízre, amelynek izgalmas formája a wakeboard. Első pillantásra szörfnek tűnhet, és mutat is némi rokonságot, mert tulajdonképpen a szörf ihlette meg a kialakulását, ám attól azért jócskán eltérő, hiszen a wakeboardozáskor úgy haladunk gyorsan a vízen, hogy valami húz minket.
Wakeboardozni többféleképpen lehet: kábelpályákon, motorcsónak után és motoros csörlővel, idehaza a kábelpályás verzió a leginkább elterjedt. A vízisítől abban tér el, hogy a vízisíeléskor léceken állunk, ezért is hajaz a síelésre, míg a wakeboardozáskor boarddeszka van a lábunk alatt, amely a snowboardozást idézi meg.

A Wakeboard kialakulását szörf ihlette.
A Wakeboard kialakulását szörf ihlette.Fotó / Pinterest

A profi wakeboardosok hajmeresztő trükkökre képesek, ám aki először próbálja ki, annak persze nem kell rögtön a legnehezebb megoldásokkal kísérleteznie. Szinte minden helyszínen lehet oktatást kérni, így akár már 8-10 évesen belekóstolhatunk a sportágba, de évekkel később sem vagyunk elkésve semmivel. A biztonsági szabályokat betartva mindenkinek jó kikapcsolódás lehet a wakeboard, akár 30 km/órával is száguldhatunk a vízen. A sportág jótékony hatásai közé tartozik, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket, az állóképességet, a kitartást, a koncentrációt és az erőnlétet is.
Mivel itthon szezonális sportágnak számít, szinte csak a nyári hónapokban próbálhatjuk ki, szóval, ha kedvet kaptál hozzá, ne hagyd veszni a jó időjárást. A vagány műfaj kipróbálásához mutatunk öt népszerű pályát, amelyeknek a honlapján minden lényeges információt megtalálsz.

Bátran kiélheted a kreativitásodat a vízen, de ha kezdő vagy, javasolt az elején oktatást kérni.
Bátran kiélheted a kreativitásodat a vízen, de ha kezdő vagy, javasolt az elején oktatást kérni.Fotó / Mediaworks

Lupa Wake
Címszavakban: 1.2 km úszójárdarendszer a várakozás elkerülésére, 4 különböző szintű kötélpálya, 22 darab világszínvonalú elem vár.
Omszk Wakeboard Centrum
Már 16 éve működik a főváros közelében a családi vállalkozás, amelyben a kezdőket és a haladókat is szívesen látják.
Győri Wakeboard pálya
Az Ikrényi-tónál működő wakeboardpálya azért is kedvelt, mert két irányban is lehet haladni, ezért mindkét irányban meg lehet tanulni a fordulásokat.
Centrál Wakeboard park
A környezet sem utolsó a pécsi Tüskésréti-tónál, mint ahogy a két pálya is kielégíti az igényeket, a rövidebb, 2 oszlopos, 185 méteres ideális a kezdőknek.
Bamboo Sziget
A Siófok-Szabadfürdőn található Bamboo Sziget ideális a hosszabb wakeboardozásra, mert akár 1 km-es pályán is hasíthatsz.
A Magyar Vízisí- és Wakeboard Szövetség az összes hazai pályát megtalálod.