Szeretnél életet menteni? A véradással megteheted

Nem kell Supermannek lenni ahhoz, hogy segítsünk másoknak, hiszen például a véradással, akár három ember életét is meg lehet menteni. Nyáron könnyen csappannak meg a vérkészletek, ezért összegyűjtöttünk néhány fontos infót, ha segíteni szeretnél másoknak.

Ne szépítsük, senkinek sem tartozik a kedvenc időtöltései közé, amikor például egy laborvizsgálat miatt vért vesznek tőle. A tű, a kórházi környezet vagy a testünkből kiáramló vér sokakat elriaszt, a legtöbben mereven a másik irányba néznek.
Olykor azonban önként is érdemes alávetnünk magunkat a folyamatnak, hiszen a véradással – és ebben semmi költői túlzás nincs - életeket lehet menteni.
A vér semmivel sem pótolható, mesterségesen nem előállítható, ám roppant fontos a betegek gyógyításában, szükséges műtétekhez. Az Országos Vérellátó Szolgálat összesítése szerint napi 1600-1800 véradóra van szükség,hogy a vérszükséglete biztosító évi 390 ezer véradás összejöjjön, ráadásul folyamatosan van szükség a véradókra, mivel például a vérből előállított trombocita-készítmény csak öt napig használható fel.
A vérből háromféle készítményt állítanak elő (vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát), innen származik a szlogen: adj vért, és ments meg három életet!Mivel nyáron könnyebben megcsappannak a vérkészletek, még nagyobb szükség van a segítségre. Ha érzed magadban a késztetést, a Magyar Vöröskereszt összefoglalója alapján segítünk az infókkal, hogy tudd, mi vár rád.
Korhatár, feltételek
Vért minden 18. életévét betöltő ember adhat, a felső korhatár pedig 60 év, ha először ad vért; illetve 65, ha visszatérő a véradó. A testsúly sem mindegy: legalább 50 kg-t, és legfeljebb 140 kg-ot nyomhat a jelentkező.
A véradáshoz szükség lesz néhány dokumentumra:

  • személyi igazolvány vagy más arcképes hatósági igazolvány (útlevél, jogosítvány, diákigazolvány vagy fegyveres testületi igazolvány)
  • taj-kártya (vagy a fénymásolata)
  • lakcímkártya (első véradáskor az eredeti)

A koronavírus elleni oltás nem kizáró ok, ha szeretnénk, tünetmentesség esetén akár már másnap adhatunk vért.
Évente hányszor adhatunk vért?A nők legfeljebb négyszer, míg a férfiak maximum ötször adhatnak vért egy év, azaz 365 nap alatt. A két alkalom között minimum 56 napnak kell eltelnie.
Fontos enni, inni!
Az álmunkból felkeltve fújjuk, hogy a vérvételre éhgyomorral kell érkezni. Igen ám, de ez véradás, fontos sokat inni előtte, és enni is szükséges, csak kerüljük a zsíros ételeket. (Megjegyzés: e sorok írója ősszel adott vért, és mivel úgy találták, nem ittam eleget, ott helyben el kellett fogyasztanom fél liter vizet).
Talán mondani sem kell: az alkoholt felejtsük el, fiatalon amúgy is súlyos következményei lehetnek az alkoholfogyasztásnak.

Évente 1-2 véradással még Te is jól jársz, hiszen a levett mennyiséget a szervezeted új, friss vérrel pótolja. Légy Te is véradó!
Évente 1-2 véradással még Te is jól jársz, hiszen a levett mennyiséget a szervezeted új, friss vérrel pótolja. Légy Te is véradó!Fotó / 123RF

A véradás folyamata

Kezdésként - ha először adsz vért - felveszik az adataidat, majd az ujjbegyből alig érezhetően vett vérmintából meghatározzák a hemoglobinértéket és az ABO-vércsoportot. Ezt követően megmérik a vérnyomást, a pulzust, kérdéses esetben a súlyt és a lázat, sőt ha úgy látják, a nyirokcsomót is megvizsgálják.
Ezt követően jön a vérvétel, amely öt-tíz percig tart, és az egészséges felnőtt ember számára veszélytelen mennyiséget, 450 ml vért vesznek le. Az egész folyamat a papírmunkával és az orvosi vizsgálattal együtt 30-45 percig tart, ebbe akár az öt-tíz percnyi pihenés is beletartozik.
Kapok érte valamit?A véradás a vérplazmaadással ellentétben térítésmentes, ám 1000 ft-os vásárlási utalványt szoktak adni a folyadék- és kalóriaveszteség pótlására, illetve többnyire ásványvíz és csoki is várja az érkezőt, vagy apróbb ajándék.
Ne hanyagoljuk el a jó érzést, hogy másoknak segítettünk, hiszen ki tudja, mikor szorul valamelyik szerettünk vagy mi magunk egy hozzánk hasonló önkéntes véradóra. Sőt, még olyan szempontból is jól járunk, hogy a vizsgálatok szerint a csökkent vasszintnek köszönhetően kisebb lesz az esélye a szívinfarktus vagy a rák kialakulásának.
Hol lehet vért adni?Munkanapokon akár napi 60-70 helyszínen is lehet vért adni, aki akar, az OVSZ honlapján időpontot is tud foglalni.