Így kerüld el a bakikat - 5 leghasznosabb konyhai trükk, nem csak kezdőknek

A konyhában boldogulni még tapasztaltabb szakácsként sem egyszerű, mindig csúszhatnak hibák a számításainkba. Ezzel a pár eszes trükkel segítünk, hogy elkerülhesd a bakikat.

Egyedül boldogulni egyáltalán nem egyszerű dolog, a házimunka tele van kihívásokkal. Legyen szó akár a legegyszerűbb műveletekről, mint tésztafőzés vagy sózás, az olyan tudományokig, mint a zöldségek és gyümölcsök szakszerű tárolása, mindenkinek van még mit tanulnia, hogy a tökélyre fejlessze a konyhaművészeti tudományát.

Lassítsd vagy gyorsítsd, hogy mikor érnek be a banánok

Ha neked is a banán a kedvenc egészséges nassolni valód, biztos tudod milyen kellemetlen, ha nem megfelelő az állaga. A banánból etilén nevű gáz szabadul fel, ettől érik be. Ha szeretnéd ezt a folyamatot lassítani, hogy tovább elálljanak a banánok, tekerd csak a szárukat, ahol kapcsolódnak a fóliába, mert ez akadályozza a gáz termelődését. Ha gyorsítanád, akkor pedig tedd az egész fürtöt egy papírzacskóba, hogy jobban koncentrálódjon a gáz.

Lapos felületen törd fel a tojást

Elsőre ez a trükk nem tűnik nagy dolognak, de mindenki utálja, ha a nyers tojásból kell kipiszkálni a tojáshéj darabokat, főleg, ha éppen nagyon vágysz a reggelire. Ha nem a tányér szélén, hanem a pult lapos felületén töröd fel, akkor elkerülheted, hogy a héjdarabok beletörjenek a tojásba és a tálban landoljanak.

Ezzel a módszerrel nem kell többé kiszedegetned a héjakat a tálból.
Ezzel a módszerrel nem kell többé kiszedegetned a héjakat a tálból.Fotó / @louishansel/Unsplash

Hozd ki a maximumot a citromokból

Ha nem akarsz túl hosszasan szenvedni, mire nagyjából sikerül kifacsarnod a citromokat, két tippünk is van számodra. Ha a citromot a pultra rakod és rá a tenyeredet, majd elkezded erősen nyomva görgetni, akkor belül fellazulnak a rostok és könnyebben kijön majd a leve. Ugyanez a hatás érhető el, ha 20 másodpercre berakod a mikróba.

Ismerted ezt a trükköt?
Ismerted ezt a trükköt?Fotó / 123RF

Hámozz fokhagymát egy mozdulattal

Imádod a fokhagyma ízét, de ki nem állhatod a folyamatos kapirgálást? Tedd a különálló gerezdeket egy deszkára és a kés lapjával lapítsd ki őket. Ha így összezúzod egy mozdulattal a gerezdeket, akkor a héjuk egyszerűen leesik és neked már semmi dolgod nincs az aprításon kívül.

Egyszerű mozdulat, és mégis sokat segít!
Egyszerű mozdulat, és mégis sokat segít!Fotó / 123RF

Így kerüld el, hogy a hagyma csípje a szemed

Nem túl praktikus, ha miközben az éles késsel szeletelsz, nem látod, amit csinálsz, mert patakzanak a könnyeid a hagymától. Több dolog is van, amit ez ellen tehetsz. Ha van türelmed előre tervezni, jó ötlet lehet bedobni a hagymát a fagyasztóba egy kis időre, így még vágható lesz, de nem fog csípni. Ugyanezt a hatást érheted el, ha vízbe áztatod, vagy egy szelet kenyeret lógatsz ki a szádból, ami felszívja a csípős gázokat, mielőtt a szemedhez érnek.

Nem kell a búvárszemüveg, ha ezeket a trükköket veted be!
Nem kell a búvárszemüveg, ha ezeket a trükköket veted be!Fotó / Shutterstock

Ha még több konyhai trükkről olvasnál, kattints ide!