Megéri ennyit perkálni egy csésze kávé miatt? Miért olyan méregdrága? – Specialty kávé

Budapesten járva valószínűleg belebotlottál már olyan kávézókba, amelyekben tetovált, szemüveges arcok főzik a kávét, csészénként ezer forintért. De mi kerül rajta ennyibe? Megéri ez az egész? Egyáltalán, mi az a specialty kávé?

A második kérdésre válasz röviden az, hogy: igen. Sok kávé megéri a viszonylag sok pénzt, amit elkérnek érte, persze, nem feltétlen az ezer valahány forintot, de hétszáz-nyolcszáz hazai valutát simán. Elmondjuk, pontosan miért.

A termelő

A specialty kávé, a nevéből adódóan speciális, különleges, és ez az ültetvényen kezdődik. Fontos az egyesszám, ugyanis már az, hogy egy kávé single-origin, vagyis egy helyről származik, sokat dob az árán. Jó esetben ellenőrzött körülmények között, jól megfizetett termelőktől származik ez a kávé, amit nem nyersen vagy túléretten, hanem pont jókor szüretelnek le. Ezután az érlelés menete, a szállítás mikéntje mind felfelé tornássza az árat.

A specialty kávé, a nevéből adódóan speciális, különleges, és ez az ültetvényen kezdődik.
A specialty kávé, a nevéből adódóan speciális, különleges, és ez az ültetvényen kezdődik.Fotó / AFP

A pörkölő

A jó kávé nem keserű, a „közönséges" kávé azért az, mert a gyenge minőségű szemekből erős pörköléssel csinálnak valami ihatót. Viszont a jó alapanyaghoz, pörkölő kell, akinek a szakértelmét, technológiáját mind meg kell fizetni. Azt a tudást, hogy ne csak ne rontsa el, hanem a lehető legjobb terméket készítse el belőle.

A jó alapanyaghoz pörkölő kell, akinek a szakértelmét, technológiáját mind meg kell fizetni.
A jó alapanyaghoz pörkölő kell, akinek a szakértelmét, technológiáját mind meg kell fizetni.Fotó / Shutterstock

A barista

Végezetül a pörkölt kávé megérkezik a kávézóba, ahol – jó esetben – egy képzett barista veszi át. Az ő feladata, hogy a tökéletesre pörkölt kávét a lehető legjobb hőmérsékleten, nyomáson és ideig főzze, hogy egy gazdag ízű italt kapj, ne csak egy forró lőrét, ami cukor nélkül ihatatlan. Ideális esetben a tej is friss és zsírdús, hogy jó habja legyen, a gépek pedig többe kerülnek, mint egy jó állapotú használtautó.

Az ő feladata, hogy a tökéletesre pörkölt kávét a lehető legjobb hőmérsékleten, nyomáson és ideig főzze.
Az ő feladata, hogy a tökéletesre pörkölt kávét a lehető legjobb hőmérsékleten, nyomáson és ideig főzze.Fotó / Getty Images

Ezért olyan drága a specialty kávé, ami mellé még egy tasak cukor sem jár, amit eltehetsz későbbre. Viszont finomabb, élményt ad, nem csak megégeti a nyelved és meghajt. Igazi alkalom a fogyasztása, mert mi más lenne ennyi belefektetett munka után?