Kínzóeszköz vagy alapdarab? Tények és tévhitek a fűzőről

A divatban a mai napig időről időre visszatér a karcsú derekat kiemelő női sziluett, valamint a történelmi fűzők esztétikáját és formáját modernül megidéző divatfűzők, felsők viselése is. Vajon miért nem tudunk szabadulni tőle? Dédnagymamáink öröksége talán mégsem volt annyira rossz dolog?

A fűzőviselést a mai napig sok téves vélekedés és féligazság övezi, ezek közül veszünk szemügyre néhányat.

Tévhit: A fűző véresre törte a viselője felsőtestét.

Tény: Bárki, aki viselt már rossz méretű fehérneműt, tanúsíthatja, hogy, bizony, a nap végére csúnyán megmaradhat a helye a bőrünkön – következik ebből, hogy a melltartó ördögtől való dolog? Persze, hogy nem! Hasonló a helyzet a fűzővel is: a nem megfelelő méret viselése minden bizonnyal okozhat(ott) kellemetlenségeket, de ez melyik ruhadarabra nem igaz?

A nem megfelelő méret viselése minden bizonnyal okozhat(ott) kellemetlenségeket.
A nem megfelelő méret viselése minden bizonnyal okozhat(ott) kellemetlenségeket.Forrás / Shutterstock

Fontos azonban tudni, hogy erre viszonylag kevés esély volt, hiszen legtöbbször egyéni méret alapján készítették őket (ahogy általában az összes ruhadarabot), illetve, hogy a "kidörzsölődést" akadályozta egy plusz réteg ruha is, ugyanis a fűzőt nem közvetlenül a bőrükön viselték a régi korok emberei.

Tévhit: A fűző a nők elnyomásának egyik eszköze volt, mivel csak ők viselték.

Tény: Ha abból a szemszögből szemléljük ezt a kijelentést, hogy (többek közt) a fűző által érhették el a hölgyek az adott évtized divatos sziluettjét – amely ugyanúgy évtizedről évtizedre változott, mint napjainkban –, akkor van benne némi igazság, hiszen a változékony divat követése bizonyos státusz felett társadalmi elvárás volt.

A változékony divat követése bizonyos státusz felett társadalmi elvárás volt.
A változékony divat követése bizonyos státusz felett társadalmi elvárás volt.Forrás / Getty Images

Azonban ne gondoljuk, hogy a férfiak ezek alól az elvárások alól mentesültek volna, és nem próbáltak meg minden eszközt bevetni, hogy délcegebbnek tűnjenek a valóságosnál! Kifejezetten urak számára is készítettek fűzőket, bár ezek természetesen másféle alakot kölcsönöztek viselőjüknek, mint a hölgyek darabjai – ha pedig eláruljuk, hogy az első magassarkúkat is férfiak viselték a történelem során, valószínűleg végképp összezavarunk mindenkit azzal kapcsolatban, mi férfias és mi nőies...

Tévhit: Ma már senki nem hord fűzőt, meghaladtuk ezt a ruhadarabot.

Tény: Ha a bevezetőben említett divatcikkeket kihagyjuk a számításunkból, még akkor is maradnak szép számmal olyanok, akik a mai napig fűzőt viselnek. Bizonyos emberek egészségügyi okokból hordják a ruhadarabot (például a gerincferdülés kezelésének támogatása végett), hiszen remekül stabilizálja a felsőtestet.

Színészek és előadóművészek is gyakran bújnak fűzőbe
Színészek és előadóművészek is gyakran bújnak fűzőbeForrás / Getty Images

Színészek és előadóművészek is gyakran bújnak fűzőbe, amennyiben a szerepeik megkívánják ezt, továbbá vannak olyanok is, akik szabad választásukból adódóan a mindennapjaikat is fűzőben töltik. Ők is azt a pozitívumát emelik ki a fűzőviselésnek, miszerint tehermentesíti a hátukat, javítja a tartásukat, így pedig könnyebbé, kényelmesebbé teszi az életüket.