Szereted a tésztát? Ha ezeket a hibákat nem követed el, új szintre emeled a készítését

A tészta első ránézésre a legkönnyebben elkészíthető ételnek tűnik, ám épp azért, mert annyira gyakran esszük, érdemes jól csinálni. Ha ezeket az egyszerű tippeket követed, elkerülheted a legtipikusabb hibákat. Így lehetsz te a legkirályabb szakács a koliban vagy az albérletben!

Az egyszerű fogásokban pont az a bonyolult, hogy a kevés hozzávalót igazán jól kell elkészíteni, hiszen nincs annyi komponense, ami elrejthetné a kisebb hibákat. Ha például paradicsomos tésztát csinálsz, és a szószt vagy a tésztát is kicsit elrontod, a probléma egyből egyértelmű lesz minden falatnál. Érdemes az alapokra odafigyelni, hogy a főztöd a következő szintre léphessen.

Nem sózod meg eléggé

Ha jártál már a tengernél, akkor biztos nyeltél is már véletlenül tengervizet egy vizicsata során. Emlékszel, milyen elviselhetetlenül sós volt? A mondás úgy tartja, hogy a tészta főzővizénk olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek, ezért ha megsózod, ne sajnáld, tegyél bele bőven, mert ettől lesz íze a tésztának.

Nem kavarod meg elég gyakran

Fontos, hogy amikor a vízbe öntöd a tésztát, azonnal kavard meg, mivel a darabok egymáshoz és az edényhez ragadnak. A legfontosabb a főzés első pár percében való gyakori (nem feltétlenül folyamatos) kavargatás, utána elég párszor ránézni a főzési idő hátralévő részében, hogy minden rendben van-e.

Fotó / 123RF

Túl kicsi edény, túl kevés víz

Hiába sajnálod a nagy edényt összekoszolni, a tésztának és a főzővíznek nagyjából egy a háromhoz arányban kell állniuk egymással ahhoz, hogy akkor is elég helye legyen a tésztának, ha forr, kavarog és megdagad. Így fő meg egyenletesen. Mindehhez fontos, hogy egy megfelelő méretű edényt válassz, máskülönben könnyen kifröcsög és kifut a forró víz, ami erősen balesetveszélyes.

Túlfőzöd

Bármennyire is a magyar konyha jellegzetességei közé tartozik a püré puhaságú tészta - főleg az iskolai menzán elterjedt ez - érdemes arra törekedni, hogy tésztát éppen jóra, vagyis al dente-re főzzük, amikor még nem főtt szét, hanem van tartása és éppen jó. Segít, ha nem feledkezel el róla és betartod a csomagoláson jelzett főzési időt.

Olajat öntesz rá

Sajnos, ahogy egy másik cikkünkben is megírtuk, mítosz, hogy az olaj segít, ettől még ugyanúgy összeragad majd. Két tippünk is van, ha a hatalmas téglává összeragadt tésztát szeretnéd elkerülni. Az első, hogy miután leszüröd, azonnal engedj rá hideg vizet, mert így nem fő tovább és nem is ragad össze. A második, hogy egyszerre csak annyit főzöl meg, amennyit épp megeszel, mivel a friss tészta sokkal finomabb és pár perc alatt kész.