Farkaslányok, majom- és madárfiú: elveszett gyerekek, akiket állatok neveltek fel

A világ hatalmas és könnyű benne eltévedni. Ezek a gyerekek azonban csodával határos módon teljesen egyedül, a vadonban, állatok között nőttek fel.

Bár A dzsungel könyvét és Maugli történetét sokan szeretik, van valami, amit nem szabad elfelejtenünk, ha ezekről a történetekről beszélünk. 

Ezek a gyerekek vagy egyszerűen elvesztek, magukra hagyták őket vagy bántalmazó családjuk elől menekültek el.  

A véletlen folytán élték túl a civilizáción kívül eltöltött éveket, és sokaknál kérdéses, hogy valaha be tudtak-e illeszkedni az emberek közé.

John, az ugandai majomfiú

Miután négyéves korában szemtanúja volt annak, ahogy apja megölte édesanyját, John Ssebunya a dzsungelbe menekült, ahol egy csoport majom viselte gondját, amíg a helyiek meg nem találták. Amikor megpróbálták elfogni, a fiú ellenállt és a majmok is megdobálták a falubelieket. A művelet végül sikeres volt, és John a mai napig is emberek között él, és már beszélni is tud.

John Ssebunya
John SsebunyaFotó / AFP

Prava, az orosz madárfiú

A fiút bántalmazó anyja zárta egy madarakkal teli szobába. Amikor 2008-ban rátaláltak, Prava egyáltalán nem beszélt emberi nyelvet, csak a madarakat utánozva csipogott. Bár fizikailag nem esett bántódása, a mai napig kognitív problémákkal él együtt.

Prava mai napig kognitív problémákkal él együtt.
Prava mai napig kognitív problémákkal él együtt.

Amala és Kamala, a farkaslányok

A két lányt farkasok között fedezték fel 1920 körül indiában. Mivel a lányok között nagyobb volt a korkülönbség, 8 és 3 évesek voltak, azt feltételezik, hogy nem testvérek voltak, hanem a farkasok rabolták el őket külön-külön. Egy árvaházban megpróbálták őket rehabilitálni, de mindketten korán, betegségben haltak meg.

Azt feltételezik, hogy nem testvérek voltak, hanem a farkasok rabolták el őket külön-külön.
Azt feltételezik, hogy nem testvérek voltak, hanem a farkasok rabolták el őket külön-külön.Fotó / 123RF

Marina, a dzsungel lánya

Talán az egyetlen jól végződő történet. A brit származású nő 1950 körül született, és gyermekkora nagy részét a kolumbiai dzsungelben töltötte, saját elbeszélése szerint majmok között. Egy vadász találta meg, később eladták egy bordélyháznak, és rabszolgaként az utcán élt. Végül sikerült Angliába jutnia, ahol családot alapított. 2013-ban jelent meg könyve.

Marina Chapman
Marina ChapmanFotó / Northfoto

Ide kattintva még több elveszett gyermek történetét olvashatod el!