Belehalni a szépségbe: régi korok rémes kencéi

Szinte bizonyos, hogy a férfiak és nők – változó mértékben – az emberiség születése óta igyekeztek megváltoztatni dolgokat a külsejükön. Ennek sokféle szerepe lehetett a vallási rítusoktól kezdve az aktuális szépségideál eléréséig, olykor pedig igencsak bizarr dolgokat kellett vállalniuk a cél eléréséhez.

Mai szemmel már csak szörnyülködni tudunk egyes szépítő termékeken és beavatkozásokon...

Fehér bőr és fémmérgezés

Bármennyire is menő manapság az aranybarna szín, hosszú századokon át a hófehér volt divatban. (És itt ne a természetesen fehér bőrre gondolj, hanem a szó szoros értelmében falszínűre.) Mivel még a legvilágosabb bőrű emberek is csak igen ritkán büszkélkedhetnek ennyire fehér tónussal, továbbá egyes betegségek (pl. himlő) sebhelyei is igen gyakran látszottak az arcon, egyértelmű, hogy valamiféle sminkkel próbálták orvosolni a problémát.

Azonban a hófehér szín eléréséhez olyan nehézfémek elegyét használták, amilyen a higany vagy az ólom – ezek pedig mérgezést okoztak. Azon túl, hogy a bőrre, a hajra és a fogakra is szörnyű hatással volt ez a béta verziós alapozó, idegrendszeri problémákat is okozhatott: a felhasználókat hirtelen hangulatingadozások és dührohamok gyötörhették.

Bármennyire is menő manapság az aranybarna szín, hosszú századokon át a hófehér volt divatban
Bármennyire is menő manapság az aranybarna szín, hosszú századokon át a hófehér volt divatban

Folyékony arany

Nem, itt bizony nem a tokaji aszúról van szó: voltak nemeshölgyek, akik arannyal dúsított szépségitalt kortyoltak napi rendszerességgel – ahogyan ma a kollagént szürcsöljük vég nélkül. Hogy milyen hatást vártak tőle? Természetesen az örökké (de legalábbis sokáig) tartó, fiatalos üdeséget. Mit kaptak? Többnyire mérgezést.

(Fontos tudni, hogy a pezsgőkben, ételekben elhelyezett fancy aranydarabok nem okozhatnak mérgezést, az aranyelixírben a problémát a további hozzáadott vegyi anyagok jelenthették.)

Voltak nemeshölgyek, akik arannyal dúsított szépségitalt kortyoltak napi rendszerességgel
Voltak nemeshölgyek, akik arannyal dúsított szépségitalt kortyoltak napi rendszerességgelFotó / Mediaworks

További titkok és trükkök

Persze, azok sem vágytak kevésbé a szépségre, akik nem voltak olyan tehetősek, hogy aranyitallal próbálják meg kijátszani az öregedést. Hogy ők mit használtak? Az üde arcbőrért emberi vagy állati vizeletet, a puha kezekért friss, meleg vért – állatokét, reméljük –, a pattanások kezelésére pedig ökörtrágyát. Költséghatékony, ugye?

Vajon néhány évszázad múlva az ük-ük-ük-ükunokáink is így fognak érezni a kedvenc alapozónk vagy szájfényünk iránt?