Egy cseppnyi napfény: ezeket kell mindenképpen tudnod a D-vitaminról!

A legtöbben bizony D-vitamin hiányosak vagyunk, mégsem törődünk eleget a kérdéssel. Mit kell tudni erről a fontos vitaminról, hogy biztos semmi baj ne legyen?

Számos tévhit és hiedelem kering a D-vitaminról, sokan nem tudják pontosan honnan is származik és miért fontos, hogy ne feledkezzünk meg róla. Pedig ahogy más tápanyagoknál, itt sem mindegy, hogy mennyit viszünk be belőle, hiszen alapjaiban befolyásolja a szervezetet, ahogy a Sulilife is felhívta a figyelmet a vitaminok és más tápanyagok fontosságára.

Tényleg napfényből van?

A D-vitamin tulajdonképpen egy hormon, amit a szervezet a koleszterinből termel ki, amikor a bőrt napfény éri. Ezért is mondjuk sokan egyszerűen csak azt, hogy a D-vitamin forrása a napfény, annak ellenére, hogy elég nehéz napfényen keresztül eleget termelni belőle, ezért ajánlott étrendkiegészítőként bevinni. Persze, ahogy más tápanyagoknál, itt sem mindegy a táplálkozás.

Fotó / 123RF

Hogy juthatunk hozzá?

Mivel nehéz eleget napozni ahhoz, hogy megfelelő mennyiség termelődjön a szervezetedben (ehhez hetente többször kellene rendszeresen napfürdőzni), érdemes más, biztosabb forrás után nézni. Ráadásul a túlzott és nem megfelelő napozásnak súlyos hátrányai is vannak, amivel szó szerint a bőrödet teszed kockára.

D3-vitamint pár állati eredetű ételben találhatunk, mint a zsírosabb halak és a tojássárgája, D2-t pedig gombafélékben és élesztőben. A kettő közül a D3-vitamin kétszer olyan hatékony abban, hogy megemelje a vér D-vitamin szintjét, mint a D2.

Mi a hatása és mi történik, ha nincs belőle elég a szervezetedben?

A legnagyobb ütőkártyája, hogy feltehetően meghosszabbítja az életet. Emellett megelőzhető vele a rák, ahogy korábban már megírtuk, segít a depressziót kezelni és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét és megerősíti a végtagokat. Kutatók szerint köze van az immunrendszerhez és a rák elleni védekezéshez is.

A D-vitamin hiány egyike a leggyakoribb tápanyag hiányoknak, ez egy csendes probléma, az eredmények csak évek után jelentkeznek. A hiány esetleges tünetei közé tartozik csontritkulás és kapcsolatot lehet felfedezni a hiány és a cukorbetegség, valamint a szívproblémák kialakulása között.