A legbotrányosabb dolgok, amiket cégek valaha elkövettek - II. rész

Világunkban fontos szerepet töltenek be a nagyvállalatok. Hozzájárulnak a gazdaság pörgéséhez, technológiai fejlesztésekhez, és innovatív ötletekkel támogatják a jövőt. Azonban a hatalommal sokszor vissza is élnek ezek a cégek. Ebben a sorozatban nagyvállalatokat mutatunk be, akik olyan botrányos dolgokat műveltek, amelyekre nem nagyon van mentség.

Ha érdekel az első rész, itt elolvashatod, hogy hogyan okozta egy olajcég minden idők legnagyobb környezetvédelmi katasztrófáját. A második cég, amit bemutatunk a Johnson & Johnson, ami szintén igazán botrányos dolgokat csinált a múltban.

A halálos fájdalomcsillapító

A J&J egy 1886-ban alapított multinacionális amerikai vállalatcsoport, amely főként a gyógyszeriparban és az egészségügyben állít elő termékeket. Hosszú működésük során számos botrány kötődött nevükhöz, mint például az 1982-es Tylenol-botrány.

A népszerű fájdalomcsillapító bevételét követően hét ember halt meg ciánmérgezésben, köztük egy 12 éves kislány is. A vállalatnak száz millió dollárjába került, hogy mind a 31 millió üveg gyógyszert visszahívja a polcokról. A vizsgálatok után kiderült, hogy valaki megmérgezte a boltok polcain található gyógyszereket.

Fotó / AFP

Mérgező termékek kisbabáknak

Az elmúlt években is röppentek fel új rémhírek a Johnson & Johnson körül. 2018-ban például a Reuters hírügynökség adott ki egy cikket, amelyben azzal vádolták a céget, hogy az 1970-es évek óta forgalmazott babahintőporuk azbesztet tartalmaz.

A vádak szerint a cégnek minderről tudomása volt, azonban az azbesztszennyezés tényét elhallgatták a nyilvánosság elől. A belső feljegyzésekből kiderült, hogy több tudós és vezető is aggódott a termék miatt, mivel a 2000-es évek elejéig végzett tesztek során valóban mutattak ki egyes termékekben káros mennyiségű azbesztet. Ezek a termékek feltehetően az 1957 és 1958 között Olaszországból beszállított alapanyagok felhasználásával készültek, amelyek azbeszt tartalmúak voltak.

Végül huszonkét károsult nő nyerte meg a céggel szemben indított pert, legtöbbjüket mellhártya-, vagy petefészekrákkal diagnosztizálták az orvosok.
A céget összesen 4,1 milliárd dolláros büntetésre és 550 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték.

Fotó / AFP

A férfi aki melleket növesztett

A legnagyobb kártérítést azonban 2019 őszén kellett kifizetnie a J&J-nak, a pert egy marylandi férfi indította a cég ellen az antipszichotikus hatású Risperdal gyógyszer mellékhatásai miatt. A férfi a gyógyszer szedésének mellékhatásaként melleket növesztett, mivel az hormonális változást okozott nála.