Kérdések, amelyek segítségével tudatosabb vásárlóvá válhatsz

Ruhákat vásárolni sokaknál szinte függőség, ami nem is meglepő, hiszen webshopok és boltok kész serege csalogat minket, miközben a reklámokban és a közösségi médián is állandó vásárlásra való buzdítással kell szembenéznünk. Ha te sem vagy ártatlan, és néha azon kapod magad, hogy pikk-pakk hordható dolgokra költötted a nehezen megkeresett pénzed, akkor olvass tovább!

Sokszor nehéz megállni, hogy az ember ne vegyen egy kilencedik pár sportcipőt, csak mert akciós és így a hülyének is megéri, de érdemes tudatosabbnak lenni. Egyrészt azért, mert meggondolatlanul vásárolgatni nem éppen olcsó mulatság, másrészt pedig, mert a generációnknak nagy szerepe van és lesz a bolygónk jövőjében, aminek te is részese vagy. Ha tudatosabb vásárló akarsz lenni, akkor próbáld meg ezt a pár kérdést feltenni magadnak, mielőtt újabb darab rucit tennél a kosaradba!

Kényelmesen érzem magam ebben?

Legyünk őszinték: mindannyian csak olyan darabokat hordunk a mindennapokban, amiben igazán komfortosan érezzük magunkat. Feszengeni senki sem szeret, így, ha a ruha felpróbálása után olyan gondolataid vannak, hogy „majd jó lesz, ha fogytam pár kilót" vagy „majd felveszek fölé egy blézert", akkor jobb, ha leteszel a vásárról, mert garantáltan a szekrényed aljában fog porosodni a ruci.

Van legalább négy ruhadarabom, amivel ezt fel tudom venni?

Megvenni valamit, csak mert az adott pillanatban oda vagy érte, miközben a gardróbod 99 százaléka teljesen elüt tőle nem éppen kifizetődő, hiszen nem fogod tudni mivel viselni az áhított darabot. Ennek fényében ugyanaz lenne a sorsa, mint valami olyannak, ami túl kicsi rád: valószínűleg a létezéséről is megfeledkezel, miközben a bankszámlád bánná.

Ruhákat vásárolni sokaknál szinte függőség.
Ruhákat vásárolni sokaknál szinte függőség.Fotó / 123rf

Tényleg tetszik, vagy csak ez az aktuális divat?

Az aktuális trendek minden olyan személyre hatással vannak, akik használják a közösségi médiát, vagy szoktak fast fashion üzletekben nézelődni. A valóság viszont az, hogy ezek a trendek meglehetősen rövid ideig lesznek jelen, így, ha ez alapján formálod a stílusod, akkor bizony nem kevés pénzre lesz szükséged. Ha valamiért nem igazán vagy oda, de most épp divatos, ezért TALÁN felvennéd, akkor engedd el: fél év múlva bánkódva adnád tovább egy adok-veszek csoportban az ára töredékéért.

Tudok ilyet venni olcsóbban?

Ha egy alapdarab tetszik meg, de túl drágának találod, akkor ne vedd meg rögtön – egyszínű pólókat, sima farmereket és minden ehhez hasonlót nem érdemes méregdrágán venni, helyette irány a turkáló! Ha kellően türelmes vagy, akkor ott valószínűleg a bolti ár töredékéért be tudod szerezni a kívánt ruhát. Ha pedig mindenképp a kinézett darabot szeretnéd, de jelenleg nem fér bele, akkor se keseredj el: ha szerencsés vagy a leárazások során még lecsaphatsz rá akár az ár feléért is.