Erre figyelj, ha nem akarod, hogy a kórokozók csinálják a fesztivált helyetted!

Mindenkinek nagy örömére szolgál, hogy újra megnyitnak a fesztivál pénztárak is, és újabb karszalagokkal gazdagíthatjuk gyűjteményünket. Fontos azonban tudni, hogy a fesztiválszezon idején sem árt az óvatosság, még ha a koronavírus fenyegetése alól egy icipicit talán fel is lélegezhetünk.

Bár az utóbbi időben minden a koronáról szólt, van még néhány alattomos betegség, amely megkeserítheti a nyaradat, ha elővigyázatlan vagy a fergeteges fesztiválfíling miatt.

A szúnyogoknál nagyobb veszélyek is leselkednek rád a fesztiválokon.
A szúnyogoknál nagyobb veszélyek is leselkednek rád a fesztiválokon.Fotó / 123RF

Megfázás, influenza

Talán ezek a leginkább maguktól értetődőek: a nagy tömegben tombolás, éneklés, kiabálás közben akarva akaratlanul a cseppfertőzések melegágyát alakítjuk ki. Külön pikantériája a dolognak, hogy ezek a betegségek igencsak koronagyanús tüneteket produkálnak, szóval eléggé megbonyolíthatja az életedet, ha belekeveredsz egy ilyen típusú "mókába".

Herpesz

A fesztiválok rettenetesen kedveznek ennek a fertőzésnek. Ki ne ivott volna már ugyanabból az üvegből vagy pohárból egy teljes baráti társasággal? Nagy szerencséje van annak, aki nem fogékony a herpeszre, de a többieknek igen csak észnél kell lenniük. Valószínűleg azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy a lazább "fesztivál erkölcsök" is okozói lehetnek a herpesz fertőzésnek.

Jobban teszed, ha a saját poharadból fogyasztod az italokat, hogy elkerüld a kellemetlenségeket.
Jobban teszed, ha a saját poharadból fogyasztod az italokat, hogy elkerüld a kellemetlenségeket.Fotó / 123RF

Hányós-hasmenős fertőzések

Ezeket a "kedves" kórokozókat talán senkinek sem kell bemutatni. Az bizonyos, hogy nagyjából az utolsó dolgok között van egy ilyen fertőzés, amire vágyunk egy bulizás kellős közepén. Szóval evés-ivás előtt vad kézmosás és kézfertőtlenítés, és lehetőleg ne a legkevésbé bizalomgerjesztő lángosostól vásárolj.

Szexuális úton terjedő betegségek

Fentebb már említettük a fesztivál erkölcsöt mint egyes fertőzések melegágyát, de kiemelten fontos elővigyázatosnak lenni ezen a téren is. Sokan nem gondolnak rá, de már egy ártatlan(nak tűnő) csóknak is számos kellemetlen következménye lehet: fogszuvasodás, szifilisz vagy éppen a csókbetegségként is emlegetett mononukleózis.

Ha a buli hevében közelebb kerültök egymáshoz anélkül, hogy jól ismernétek egymást, akkor is mindenképp fordítsatok figyelmet a megfelelő védekezésre – nem éri meg az utólagos bánkódást egyetlen gondtalan este sem.