Télen jön az első magyarországi Comic Con!

Külföldön hatalmas hagyomány és rajongás övezi a Comic Con rendezvényeket. A popkultúra hazai szerelmesei nem tapasztalhatták meg ezt a varázslatos atmoszférát, egészen mostanáig. Télen mindenki örömére jön az első Budapest Comic Con!

Mi az a Comic-Con?Mindenkinek megvan a maga hobbija, ami nélkül elképzelhetetlen lenne az élete. Nincs is jobb érzés annál, amikor olyan sorstársakra bukkanunk, akiket hasonló dolgok varázsolnak el, mint minket. A Comic-Con pontosan erről szól: a rajongásról, a közösségről. Összefogja a képregény rajongókat, alkotókat, kiadókat, hogy egy több napos esemény berkein belül hódoljanak közös szenvedélyüknek. Hihetetlen, de gyökere egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, elnevezése az angol „comic book convention" rövidítéséből fakad. A rendezvény úgynevezett panelekre bomlik, amik számtalan szórakozási lehetőséget kínálnak. Bevásárolhatunk kedvenc kereskedőnknél, relikviákat gyűjthetünk, cosplay versenyeken indulhatunk, izgalmas írói/alkotói beszélgetéseket hallgathatunk, találkozhatunk kedvenc hírességeinkkel. Iszonyatos tömeget képes mozgósítani, ennek megfelelően általában egyetemi campusok, konferenciatermek, szállodák szolgálnak helyszínéül. A stúdiók, nagyvállalatok is felismerték a Con jelentőségét és a benne rejlő lehetőségeket. Mára szokássá nőtte ki magát, hogy itt jelentik be legelőször a készülő filmeket és sorozatokat, valamint, a gyűjtők kizárólag itt beszerezhető, licenszelt darabokkal bővíthetik kollekciójukat. Hagyományosan a képregényekre fókuszál, azonban ahogy teltek múltak az évek és fejlődött a geek kultúra, úgy nyertek teret az új műfajok. A Comic-Con mostanra a világ minden tájára elterjedt.

A nagyágyú: San Diego Comic-Con1970-ben pár elvetemült képregény, film és sci-fi rajongó a saját szórakozására egy 300 fős eseményt szervezett San Diego városában. Azóta 50 esztendő telt el, és a Comic-Con a geekek Mennyországává vált. Az évről évre megrendezésre kerülő több napos rendezvény a popkultúra szerelmeseinek biztosít egy olyan platformot, amelyen karöltve ünnepelhetik azokat a dolgokat, amelyek szívüknek oly kedvesek. Minden megtalálható itt: képregények, filmek, sorozatok, mangák, animék, sci-fik, fantasyk, videó- és társasjátékok és napestig sorolhatnánk. A rendezvény három alapértéken nyugszik: hozzáférhetőség, egyenlőség, befogadás. A szervezők folyamatosan azon dolgoznak, hogy egy valóban világszínvonalú élményt nyújtsanak az évente minimum 100 000 főt számláló közönségnek. A 2019-es SDCC-n több mint 2 000 panel várta a látogatókat. Sajnos a koronavírus világjárvány miatt tavaly kizárólag online formában valósulhatott meg, és ez idén sem lesz másként. A 2021-es SSDC július 23-25 között kerül megrendezésre, viszont a szervezők novemberre már készülnek egy kisebb személyes találkozóval, ami a Comic-Con Special Edition elnevezést kapta.

Comic-con Sao Pauloban 2016-ban.
Comic-con Sao Pauloban 2016-ban.Fotó / 123RF

 

Tárt karokkal vár a Budapest Comic Con!

Még 2020-ban röppent fel a hír, hogy augusztusban érkezik az első Budapest Comic Con. Balszerencsénkre a koronavírus megelőzte. A résztvevők egészségét és a járványügyi szabályozásokat figyelembe véve a szervezők a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. Hála az egészségügyi dolgozóknak, az oltásoknak és a lakosság kitartásának, a járványt sikerült olyan szintre visszaszorítani, hogy újra közel normális életet tudunk élni. Több se kellett, a Budapest Com Con szervezői gőzerővel készülnek, egy kisebb csavarral. A dátum augusztusról áttevődött december 11-12-re. A változást két, egyenként is nyomós indokkal magyarázták. Egyrészt az esemény szívét-lelkét a nemzetközi színészek adják. A járványkezelés országonként eltérő stádiumban áll, a forgatások elcsúsztak. Mindez bizonytalanná tenné a sztárok és stúdiók őszi megjelenését. Másrészt a Comic Con célcsoportját a legkevésbé átoltott fiatalok teszik ki. Remélhetőleg télre olyan szinten javulni fog a helyzet, hogy nem lesz szükség védettségi igazolványra. A kényszerű fordulat orvoslására a szervezőcsapat augusztus 15-ig lehetőséget biztosít a jegykompenzációra. A helyszín továbbra is a főváros egyik legnagyobb rendezvénykomplexuma, a Hungexpo.

Kár lenne ilyen szuper programokat kihagyni!Ízig-vérig Comic Con feelingnek nézünk elébe, amiért még az országhatárt sem kell átlépni. A magyarországi rajongók egy lélegzetállítóan sokszínű palettáról válogathatnak. Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere: nemzetközi és magyar filmszereplők, sci-fi, társasjátékok, szinkronszínészek, képregény kiállítás és vásár, szakmai beszélgetések, képregényrajzolók, dedikálások és fotózások, cosplay, GameArt kiállítás, Artist Alley, anime, gaming és e-sport helyszínek. A Budapest Comic Con egy kihagyhatatlan lehetőség. A kíváncsiskodók könnyűszerrel bevehetik magukat ebbe az elvarázsolt világba, a régi motorosoknak pedig nem kell tovább a képernyők előtt vágyakozni a comic con élményért.

Ha te is a geek és popkultúra szerelmesei közé tartozol, semmi esetre se hagyd ki az első hazai Comic Con-t! A rendezvény nem titkolt célja, hogy pár éven belül az egyik legjelentősebb Con legyen Európában. Most itt az esély, hogy részese legyél valami nagy kezdetének! Ha szeretnétek többet tudni, kövessétek a Budapest Comic Con hivatalos Facebook eseményét és oldalát!