Hűsítsd le magad a nyári nagy fröccs-szótárral

A nyári hőségben nincs is jobb, mint barátaink társaságában felfrissíteni magunkat egy hűsítő fröccsel. Hazánkban nagy hagyománya van ennek az italnak, amely számos variációban elkészíthető. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mit érdemes kérned legközelebb a kedvenc kocsmádban.

Fehér bor vagy rozé: ezek a legfontosabb alapanyagai a fröccsnek, amelyet szódával - esetenként buborékos ásványvízzel - hígítunk. Számos keverési arány létezik, amelyekkel a legtöbben nincsenek tisztában. Most végre megtudhatod, hogy mi a különbség a Házmester és a Viceházmester között, valamint, hogy hogyan nevezik még ezeket a keveréseket.

Amiket mindenki ismer és szeret

Kisfröccs: 1 deci bor - 1 deci szóda (Rövidlépés, Fütty)
Nagyfröccs: 2 deci bor - 1 deci szóda (Hajtás, Húzás)
Hosszúlépés: 1 deci bor - 2 deci szóda (Fordított)

Kevésbé ismert, gyengébb fröccsök

Házmester: 3 deci bor - 2 deci szóda (Versa)
Viceházmester: 2 deci bor - 3 deci szóda
Albérlő: 1 deci bor - 4 deci szóda (Lakó fröccs)
Sport fröccs: 1 deci bor - 4 deci szóda (Kisházmester)
Sóher fröccs: 1 deci bor - 9 deci szóda (Távolugrás)

Fehér bor vagy rozé: ezek a legfontosabb alapanyagai a fröccsnek
Fehér bor vagy rozé: ezek a legfontosabb alapanyagai a fröccsnekFotó / Shutterstock

Azok, amiktől tuti fejre állsz

Háziúr: 4 deci bor - 1 deci szóda (Bivalycsók)
Magyar - Angol: 6 deci bor - 3 deci szóda
Polgármester: 6 deci bor - 4 deci szóda
Krúdy-fröccs: 9 deci bor - 1 deci szóda (Megviccelt bor)

Ezeken kívül vannak még érdekes keverések, amikről kevesen hallottak. A legismertebb ezek közül a Macifröccs, ami 2,5 deci bor - 2,5 deci szóda málnaszörppel. Ha Tisza fröccsöt kérsz, számíts rá, hogy vörösboros pezsgőt kapsz a kezedbe, a Matróz fröccsben pedig a sör és a rum keverékével találkozhatsz.

Fontos megjegyezni, hogy az alkohol vízhajtó hatású, ezért nagyon fontos, hogy a nyári hőségben a frissítő italok mellé mindenképpen vigyünk be megfelelő mennyiségű vizet is szervezetünkbe!