Sorozatajánló: Rick and Morty

Az őrült tudós és unokája immár ötödjére fut neki a kalandoknak.

Vissza a jövőbe extra fűszerezésselElképesztő belegondolni, hogy a Rick and Morty első évada 2013-ban jelent meg, de gyökerei ennél is régebbre nyúlnak vissza. Az eredettörténet 2004-ben veszi kezdetét a Channel 101 non-profit filmfesztiválon. Az esemény társalapítója, bizonyos Dan Harmon ekkor figyelt fel az egyik indulóra, Justin Roiland-ra. A két úriember hamar barátságot kötött, miután hasonló érdeklődésükre és világlátásukra fény derült. Roiland-ot 2006-ban szélnek eresztették akkori munkahelyéről, azonban barátja felkarolta. A duó közös munkájának első gyümölcse a Vissza a jövőbe trilógia paródiája lett, a The Real Animated Adventures of Doc and Mharti. A rövid animációs film heves érzelmi vihart kavart fel a közönség soraiban, ugyanis a játékidőt orális szexszel kapcsolatos poénok tették ki. Roiland-ot egyáltalán nem tántorította el a reakció, sőt még inkább beleszeretett a karakterekbe. 2012-ben aztán Harmon-t is elbocsátották, viszont nem sokkal rá megkereste az Adult Swim, hogy nincs-e kedve készíteni egy főműsoridős, igazán ütős sorozatot. Harmon kapva kapott a lehetőségen, és azonnal felvette a kapcsolatot Roiland-dal. Gyors brainstorming után Roiland előkapta a Dokit és Mharti-t, a szembeötlő hasonlóság elkerülése végett pedig átnevezte őket Rick-re és Morty-ra. A folytatást már ismerjük. A sorozatot körülbelül 20 díjra és 29 kategóriára jelölték, ebből 10-et csont nélkül behúzott. Talán legnagyobb szakmai elismerése az, hogy három Emmy jelölésből kettőt megnyert. Érdekesség, hogy a főcímdalt szintén egy Roiland korábbi projektjéből, nevezetesen a Dog World-ből kölcsönözték. A sorozatot a pilot epizód után elutasította a Cartoon Network, azonban az alkotó mentette a menthetőt. A zenét megtette a Rick and Morty főcímdalának, illetve megidézte a pilot szellemiségét a Lawnmower Dog című részben. Hazánkban 2017. december elseje óta játssza a Comedy Central. Legújabb ötödik évadát június 20-án mutatták be a nemzetközi porondon.
A sztori tanulsága: attól, hogy kirúgnak, egyáltalán nem vagy tehetségtelen!

Rick, az első ránézésre érzéketlen, alkoholista őrült tudós unokájával, Morty-val karöltve utazgat dimenziók és idegen világok között értelmetlen és beteg kalandokat hajkurászva.
Rick, az első ránézésre érzéketlen, alkoholista őrült tudós unokájával, Morty-val karöltve utazgat dimenziók és idegen világok között értelmetlen és beteg kalandokat hajkurászva.Fotó / HBO

Wubbalubbadubdub!

Több száz éves mamutfenyőbe vágja a fejszéjét az, aki egy ilyen elborult, ámbár rendkívül intelligens sorozat cselekményét akarja összefoglalni. A kiindulási alap a vígjátékok sablonját követi: van egy családunk totál eltérő személyiségű tagokkal. Beth a borospohárral gyakran kacsingató családanya, aki egyben Rick lánya. Foglalkozását tekintve lósebész, ugyanakkor eredetileg embereket akart műteni, csak hát jött Jerry és a terhesség. Ezek után nem kell sokat találgatni, bizony Jerry tölti be a családfő szerepét. Nincs mit ragozni, egy szerethető, szerencsétlen pojáca. Summer képében megkapjuk a kötelező lázadó, figyelemre szomjazó nővért. Köréjük épülne a sorozat, ha nem lenne a két címszereplő, akik nevetve viszik vállukon a prímet.

A sorozatot a pilot epizód után elutasította a Cartoon Network, azonban az alkotó mentette a menthetőt.
A sorozatot a pilot epizód után elutasította a Cartoon Network, azonban az alkotó mentette a menthetőt.Fotó / HBO

 Rick, az első ránézésre érzéketlen, alkoholista őrült tudós unokájával, Morty-val karöltve utazgat dimenziók és idegen világok között értelmetlen és beteg kalandokat hajkurászva. Egyébként mindkettőjük hangját Roiland kölcsönzi. Persze nincsenek főszereplők mellékszereplők nélkül. Ilyen tekintetben is egy emlékezetes felhozatalt kaptunk: Meeseeksek, Madárszemély, Gonosz Morty, Kakiskuki Úr, Tammy, Jaguar, az Elnök, és az alternatív univerzumos Rick-ekről és Morty-król még szó sem esett. A történet „pusztán" abból áll, hogy Rick és Morty össze-vissza utazgat, miközben megszámlálhatatlan kalamajkába keverednek. Ugyan a sorozatban láthatóan van egy évadokon átívelő fő - és több kisebb – szál, az írók mégsem tekintik egymásra épülőnek a részeket. Az epizódokat egymástól függetlenül írják, a sorrendet az ihlet határozza meg.

Legújabb ötödik évadát június 20-án mutatták be a nemzetközi porondon.
Legújabb ötödik évadát június 20-án mutatták be a nemzetközi porondon.Fotó / HBO

Funniest sh*t ever!A Family Guy és társai után megváltásként érkezett, hogy a teljesen elmebeteg poénok mellett összetett motivációkkal felruházott karaktereket és gondolatébresztő párbeszédeket kapunk. Igen a sorozat látványosan operál alpári humorral, de sajnos, vagy nem sajnos ez a mindennapjaink része. Mindennek megvan a maga közönsége, ha valaki ettől óckodik, nem kell néznie. Ha képesek vagyunk a trágár szavak mögé látni, igen mély gondolatokat kapunk. A Citadella társadalmi berendezkedésének problémáitól kezdve, Beth és klón-Beth lelki gyötrődésén át, egészen Rick eltiport lelki világáig bőven lesznek jelenetek, amik kizökkentenek minket a röhögésből.

Hazánkban 2017. decembere óta játssza a Comedy Central.
Hazánkban 2017. decembere óta játssza a Comedy Central.Fotó / HBO

Hab a tortán, hogy az egyes részek dugik vannak popkulturális utalásokkal: lesz itt Jurassic Park ihlette kiruccanás egy hajléktalan testében, M. Night Shyamalan-féle plot twist áradat, Rémálom az Elm utcában, Purge antropomorf állatokkal, sőt szinte az összes epizód címet lehet valamihez kötni.
A Rick and Morty napjaink legnézettebb felnőtteknek szóló animációs sorozata. Többen mondják, hogy évadról-évadra kezd ellaposodni, ennek ellenére tele van gyöngyszemekkel. Az új felvonás tökéletes alkalom arra, hogy belevessétek magatokat a nagyapa és unokája zűrzavaros életébe.
Végezetül Morty egy korai bölcsességével búcsúzunk: „Mindenki élete céltalan, senki sem tartozik sehová, mindenki meg fog halni. Gyere, nézzünk TV-t."