Páratlan nyári élmények – tényleg olyan rossz szingliként belevágni a vakációba?

Mindnyájan erre a három hónapra vártunk: bulik, fesztiválok, barátok, pihenés – igazán megérdemeljük az elmúlt év megpróbáltatásai után, nem? De mi van akkor, ha az egyedüllét felhője beárnyékolja a szabadság felett érzett örömödet – pláne ha a barátaid esetleg boldog párkapcsolatban élnek?

Szögezzük le: tök oké, ha vágysz arra, hogy kapcsolatban légy, ez csak annyit jelent, hogy emberből vagy. Az is oké, ha nem mindig érzed magad komfortosan a "gyertyatartó" szerepében, mikor mindenki más a párjával van egy baráti összejövetelen.

Ha te sem vagy túl lelkes, hogy nyáron egyedül vagy, olvass tovább!
Ha te sem vagy túl lelkes, hogy nyáron egyedül vagy, olvass tovább!Fotó/ Shutterstock

Mi nem oké?

Ha úgy tekintesz az egyedüllétre, mint egyfajta súlyra vagy teherre, amely akadályoz téged. Emberek százezrei élnek pár nélkül, és bár vannak dolgok, amelyek valószínűleg a legtöbb ember számára csak egy kapcsolatban átélhetők, azért korántsem arról van szó, hogy ne lehetne így is szép és boldog pillanatokat szerezni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az érzéseid nem validak, sokkal inkább azt, hogy milyen szemléletváltás segíthet könnyebben kezelni az ilyen időszakokat.

Magány helyett lehetőségek

Ha a közeli ismerőseidnek jelenleg a párkapcsolatuk áll első helyen a prioritási listán, akkor előfordulhat, hogy nehezen találsz magadnak társaságot egy programhoz, amire nagyon szeretnél elmenni. Ilyenkor két választásod van: vagy lefújod az egészet és otthon maradsz, vagy veszel egy nagy levegőt, és egyedül is elindulsz.

Próbáltál már egyedül moziba menni? Ha nem, akkor itt az ideje!
Próbáltál már egyedül moziba menni? Ha nem, akkor itt az ideje!Fotó/ Shutterstock

Mi inkább az utóbbit javasolnánk, hiszen sokszor egy kiállítás, egy film vagy egy nyilvános beszélgetés egészen máshogy, mélyebben hat, ha száz százalékban arra tudod koncentrálni a figyelmedet. (Nem beszélve arról, hogy akár új ismerősökre is szert tehetsz ilyen eseményeken, ha elég nyitott vagy.)

Önmagad legjobb barátja

Az ilyen élethelyzeteket akár arra is felhasználhatod, hogy mélyebb önismeretre tegyél szert, elgondolkozz a céljaidon és terveiden, az önmagaddal való kapcsolatodon. Mindig kifizetődő az önismeretedre időt és energiát szánnod, hiszen barátok és párkapcsolatok ide vagy oda: te mindig ott leszel önmagad számára – szóval nem árt, ha jóban vagy magaddal!