A legbotrányosabb dolgok, amiket cégek valaha elkövettek - III. rész

Világunkban fontos szerepet töltenek be a nagyvállalatok. Hozzájárulnak a gazdaság pörgéséhez, technológiai fejlesztésekhez, és innovatív ötletekkel támogatják a jövőt. Azonban a hatalommal sokszor vissza is élnek ezek a cégek. Ebben a sorozatban nagyvállalatokat mutatunk be, akik olyan botrányos dolgokat műveltek, amelyekre nem nagyon van mentség.

a érdekel az első és a második rész, itt és itt (később tageljük a II. részt) elolvashatod, hogy hogyan okozta egy olajcég minden idők legnagyobb környezetvédelmi katasztrófáját és milyen giga-perekkel kellett szembenéznie a Johnson & Johnson vállalatnak. A harmadik cég, amelyet bemutatunk a Volkswagen, ami bőven kiérdemelte helyét a legbotrányosabb vállalatok listáján.

Az autógyártás történetének legnagyobb botránya

1937-ben alapították a vállalatot, amely egyike a legnagyobb autógyártó cégeknek a világon. 2015 őszén azonban kirobbant az autógyártás történetének legnagyobb botránya, amikor kiderült, hogy a Volkswagen meghamisította a károsanyag-kibocsátásról szóló adatait.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) buktatta le a céget, amely egy szabálytalan kerülőberendezést használt dízelgépjárművei motorvezérlésében. A dízelben több olyan anyag is megtalálható, amely felelős a szmog, a légszennyezés kialakulásáért, de az emberi szervezetre nézve is káros: asztmát vagy akár rákot is okozhat.

A Volkswagen meghamisította a károsanyag-kibocsátásról szóló adatait
A Volkswagen meghamisította a károsanyag-kibocsátásról szóló adataitFotó / AFP

Több millió jármű, rengeteg áldozat, hatalmas perek

A Volkswagen úgy manipulálta az adatait, hogy üzemi tesztek során a megengedett határ alatt maradjanak az értékek, azonban forgalomban használt autók esetén ezek akár 40-50-szer nagyobbak voltak, mint az előírás.

Világszerte mintegy 11 millió gépjármű volt érintett a csalásban, amelynek káros hatását pontosan nehéz megbecsülni, azonban 2008 és 2015 között közel 1200 idő előtti elhalálozással hozható összefüggésbe.

Világszerte mintegy 11 millió gépjármű volt érintett a csalásban
Világszerte mintegy 11 millió gépjármű volt érintett a csalásbanFotó / AFP

A Volkswagen visszahívta az autókat, azonban a 25 milliárd dolláros bírságot nem tudták elkerülni. A vállalat amerikai részlegének vezérigazgatója 2017-ben hét év börtönt, valamint 400 ezer dolláros büntetést kapott.