Ha ezeket olvasod egy álláshirdetésben, azonnal lapozz tovább

Az álláskeresés nehéz kérdés és ha azt hiszed, hogy megfogtad álmaid melóját, még mindig lehet rémálom a vége. Mik azok az álláshirdetésben normálisnak tűnő mondatok, amelyek valójában rettenetesen kellemetlen munkahelyet jelentenek?

Ha volt már pár munkahelyed, akár diákként is, biztos ismered már, hogy milyen típusú főnökök, kollégák vannak. Azoknak, akik gyakorlottabbak, már az álláshirdetés olvasása során is feltűnik, ha kilóg a lóláb. Jó, ha már hamar megtanuljuk ezeket felismerni, hisz kinek lenne kedve az interjúzás kínos folyamatán keresztülmenni és akár hetekig húzni az új munkatársakkal való jópofizást, ha közben hamar ráébredünk, hogy bizony baj van.

Két kilométer hosszú a feladatok felsorolása

Ez nem kifejezetten egy szövegbeli fordulat, hanem annak az egyszerű ténynek az árulkodó jele, hogy az adott cég egy embert keres négy ember munkájára. Legyen szó akár kisvállalkozásról vagy nagy multiról, ez gyakori probléma és ha azt látod, hogy a hirdetésben a kedvesen megfogalmazott „feladataid" alcím alatt számos különböző munkakörökhöz tartozó feladat szerepel, jobb, ha tovább állsz, mivel a munkavállalókat kihasználni ma már egyáltalán nem szexi.

„Légy a családtagunk"

Ha bármilyen megfogalmazásban szerepel a munkatársak családi összetartozására való utalás, jobb, ha elgondolkodsz ennek a szemléletnek a velejáróin, mielőtt beleveted magad. Tévedés ne essék: csodálatos, ha mind jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, de ott, ahol ezt erőteljesen hangoztatják, valószínűbb, hogy nem a valódi barátságra, hanem arra utalnak, hogy a munkahely az életed non-stop része lesz és még el is várják, hogy mosolyogva viseld, ha visszaélnek az időddel és energiáddal.

Ha bármilyen megfogalmazásban szerepel a munkatársak családi összetartozására való utalás, jobb, ha elgondolkodsz ennek a szemléletnek a velejáróin
Ha bármilyen megfogalmazásban szerepel a munkatársak családi összetartozására való utalás, jobb, ha elgondolkodsz ennek a szemléletnek a velejáróinFotó / 123RF

„Fizetés nélküli pozíció"

A teljes állású munkavállalóknak nem kell magyarázni, hogy miért probléma, ha nincs fizetés, ez inkább a még bizonytalanabb gyakornokoknak lehet jó tipp. Ha egy nagyon különleges helyre jelentkezel, vagy egy non-profit szervezethez, akkor természetesen érdemes megfontolni, hogy a tapasztalatért és a hasznos munkáért bevállalod-e az ingyen gyakornoki munkát; ha azonban egy profitorientált vállalkozásnál, több évnyi egyetemi tudással keresnek ingyen munkaerőt, akkor érdemes lehet elgondolkodni, vajon megbecsülik-e azt, aki ott dolgozik. Szerencsére ez egyre ritkább, a Sulilife cikkében pedig arról is olvashatsz, hogy hol érdemes gyakornoki munka után nézni.