Így csináld! - Életmentő háztartási tippek kezdőknek

Először egyedül élni és háztartást vezetni komoly kihívás, ezért megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb alapokat röviden, hogy tudd, merre is indulj.

Ahogy a Sulilife is megírta, arra már kisebb korunkban is rájöttünk, hogy felnőttnek lenni nem csupa móka, mégis meglep a kihívás mérete, mikor odaérsz. Milyen hőmérsékleten kell a ruhákat mosni? Miért romlik meg a zöldség öt perc alatt? Hogy lesz minden újra koszos két nap múlva? Jogos kérdések. Vannak, akik saját kárukon tanulják meg, de jobb a bakikat elkerülni és felkészülten hozzálátni a háztartás vezetéséhez.

Így rendezd be a hűtődet

Tudtad, hogy a hűtő egyes polcain nem egyforma a hőmérséklet? A hűtő legmelegebb része az ajtón levő felső polc: körülbelül 12 fok. Itt tartsd a vajat és a tojást. A második legmelegebb hely a legfelső polc, ami jó hely lehet a sajtoknak és lekvároknak, hogy ne dermedjenek meg túlságosan. Középre ajánlott a tejet, joghurtot, túrót tenni, ahol körülbelül 5 fok van. A leghidegebb rész, az alsó polc, amely kiváló halaknak és húsoknak, mert ezek a legérzékenyebbek. A fiók pedig a zöldségeknek, gyümölcsöknek való, mert itt megint kicsit melegebb van. Itt még többet olvashatsz a hűtő berendezés tudományáról.

Fotó / 123rf

Takarítás kezdőknek

Ezzel kapcsolatban a legjobb taktika a nagyobb kosz és rendetlenség megelőzése. Pakold el egyből, amit használtál, töröld fel, ami összekenődött, így megakadályozhatod a teljes káoszt. Ha nekiállnál egy nagyobb takarításnak, fontos először azon elgondolkodni, hogy mi a célod az egyes területeken. Csak rendrakás vagy kemény fertőtlenítés? Ez alapján meg tudod tervezni, hogy milyen eszközökre és mennyi időre lesz szükséged. A konyhai felületeket főzés után, a fürdőszobát, vécét hetente kell fertőtleníteni, takarítani, mivel itt gyűlik össze a legtöbb veszélyes baktérium. Az ágyneműt és a törölközőket akkor is hetente kell cserélni, ha nem tűnik koszosnak. Ha vannak még kérdéseid, egy korábbi cikkünkben már írtunk a legtipikusabb takarítási hibákról.

A mosás alapszabályai

Ha eddig azért hagytad a ruhák címkéit figyelmen kívül, mert fogalmad sem volt, mi mit jelent, ideje utánanézni, mert nem bonyolult. A legfontosabb a kis ábrák közül a mosási hőmérséklet, mert ha sok ruhát nem is tesz tönkre, ha 30 helyett 40 fokon mosod, azért rontja a minőségét. Hogy elkerüld a hibát, moss mindent 30-on, mert energiatakarékosabb és a ruhák ugyanolyan tiszták lesznek. Válogasd szét: a fehérek, pasztellszínűek és világosszürkék lehetnek egy kupacban, a sötétek egy másikban. Sokféle opció közül választhatsz mosószer tekintetében, de bármelyik típus mellett döntesz, ezen nem érdemes spórolni, mert hosszú távon nagyon meglátszik a ruháid állagán és színén.