Sajt, amit aranyárban mérnek - Miért olyan méregdrága a parmezán?

Az olaszos tészták kötelező feltéte, ami az ízlelőbimbóidat a mennybe repíti, de a pénztárcádnak rémálmokat okoz. Ez a parmezán, a világ egyik legismertebb, legnépszerűbb és legdrágább sajtja. De miért is az, illetve lehet-e helyettesíteni? Most mindenre fény derül.

A történetünk – hasonlóan a specialty kávékhoz, amelyekről korábban írtunk – egy különleges helyen kezdődik, Észak-Olaszországban, egészen pontosan Emilia Romagnaban, ami mondhatni a csizma szárának felső részén helyezkedik el. Két nagyváros található itt: Párma és Reggio Emilia, innen ered a sajt olasz neve, a Parmigiano Reggiano.

Miért olyan különleges ez a hely?

Az első ok az, hogy a sajt készítése földrajzi jelzéssel rendelkezik, csak itt lehet hivatalosan Parmigiano Reggianót készíteni. Viszont nemcsak a jog szab gátat a más régióban élő kemény sajtkészítők vágyainak, hanem a természet is, ugyanis más vidékeken egyszerűen nem él meg a parmezánt „elkészítő" baktérium.

Így összesen alig több mint 300 vállalkozás készítheti ezt a fajta sajtot, ami nevetségesen kevés annak tükrében, hogy mekkora rá a kereslet világszerte. Ez az első és legnagyobb oka annak, hogy miért olyan drága egy cikk parmezán.

Más vidékeken egyszerűen nem él meg a parmezánt „elkészítő" baktérium.
Más vidékeken egyszerűen nem él meg a parmezánt „elkészítő" baktérium.Fotó / AFP

A kemény sajtokhoz sok tej és szeretet kell

A másik nyomós ok az, hogy minden kerék parmezán sajtot közel ötszáz liter tejből, és elejétől a végéig kézzel készítenek el. A gyártás folyamatán a középkor óta nem változtattak semmit, a nagyobb higiénián és pár segédeszköz használatán kívül természetesen. Ez azt jelenti, hogy a folyamat minden szakaszához egy szakember kell, és a jó szakembereket meg kell fizetni, ami meg fog látszani a késztermék árán is.

A gyártás folyamatán a középkor óta nem változtattak semmit.
A gyártás folyamatán a középkor óta nem változtattak semmit.Fotó / AFP

Van alternatíva?

Nos, az igazán olcsó megoldás a trappista sajt, de azért az lássuk be, nem az igazi. A legjobb megoldás az, ha kipróbálsz más kemény sajtokat, amelyekre kisebb a kereslet: Grana Padano, Pecorino Romano és más európai kemény sajtok. Ezek persze mind mások, mint a parmezán, de ízük karakteres, jól reszelhetőek és méltó ellenfeleik a Parmigiano Reggianonak.