Ez történik a szemeddel, ha túl sok napfény éri - így védekezz

Az UVA és UVB sugárzás nemcsak a bőrünket roncsolja súlyosan, hanem a szemünket is veszélyezteti. Mit lehet ellene tenni?

Mik a napfény veszélyei?

A szemhéj is bőr, ugyanúgy leéghet, kialakulhatnak rajta pigmentfoltok és rosszindulatú elváltozások, azaz rák. Maga a szem a hirtelen sugárzásra könnyezéssel, fájdalommal és pontszerű hámhiányok kialakulásával reagál, ezek gyorsan be is gyógyulnak, vannak azonban ennél komolyabb következményei is a magas sugárzásnak a szemre nézve. Hosszú távú elváltozásokat okozhat, mint a szürke hályog, ami csak műtéttel állítható helyre. A sugárzás vízparton és a hegyekben a legerősebb, ezért itt különösen fontos odafigyelni a megfelelő védekezésre.

Hogyan védekezz?  

Napszemüveg

Az első és legfontosabb, hogy érdemes folyamatosan a kezed ügyében tartani a napszemüveget. Ha süt a nap, UV-sugárzás is van, legyen akár tél vagy nyár, felhős vagy napos idő. Olyan napszemüveget válassz, ami 100 százalékban kiszűri az UVA és UVB sugárzást is. Érdemes megbízható helyen vásárolni, hogy ne csak trendi legyen a szemcsi, hanem praktikus is.

Kalap

Olyan fejfedőt válassz, aminek a karimája legalább 8 centiméter széles, mivel az már elég ahhoz, hogy a szemeidet és az arcodat árnyékban tartsa. Egy olyan kalappal, aminek az anyaga sűrű, nem lyukacsos, akár a káros sugarak felétől is megóvhatod a szemeidet és a szemhéjadat.

Fotó / 123RF

Krém

Legalább 15 faktoros napkrémet válassz, hogy akkor is védd magad, amikor levetted a kalapodat és a szemüvegedet. Olyat válassz, ami biztonságos a szem és a szemhéjak esetében is.

Árnyék

Számtalanszor hallottuk már a TV-ben, rádióban, hogy délben kerüljük a közvetlen napfényt. Ez tényleg így van, ha teheted, maradj az árnyékban 10 és 4 között, ilyenkor a legintenzívebb ugyanis a sugárzás.

Ha mindenre fel szeretnél készülni a nyáron, ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy mire kell figyelned.