Top nyári tippek: így hűtsd le a szobád klíma nélkül

Az utóbbi hetek hőhullámát legtöbben légkondi nélkül próbálják túlélni. Íme pár hasznos tanács, ha te sem bírod tovább és házi praktikákkal hűtenéd le a szobád.

Ha te sem tartozol azon szerencsések közé, akik árnyas hegyek között laknak, biztos észrevetted, hogy hetek óta tombol a kánikula. Télen minden évben ezt várjuk, de amikor eljön, tehetetlen halként vergődünk, mintha váratlanul ért volna minket a meleg. Ha te is légkondi nélkül próbálsz boldogulni, mutatjuk, mit érdemes kipróbálni. Nyári túlélési kalauzunkból pedig még többet megtudhatsz arról, hogy mire érdemes odafigyelni.

Ha te is nehezen viseled a meleget, akkor ezek a tippek segíthetnek!
Ha te is nehezen viseled a meleget, akkor ezek a tippek segíthetnek!Fotó / 123RF

Napközben zárj be mindent

És csak éjszaka nyisd ki. Ez az első és legfontosabb aranyszabály, akkor is, ha nagy a kísértés egy déli szellőztetésre. Ha teheted, sötétíts is be, hogy a napsugarak se melegítsék a szobát. Éjszaka nyiss ki minden ablakot, hogy bejöjjön a hideg levegő.

Ne melegítsd a szobát feleslegesen

Vannak olyan hőforrások, amelyek könnyen elkerülhetik a figyelmed. Ha sütsz, főzöl, vagy egész nap megy a TV, rengeteg hő szabadul fel, ami észrevétlenül egyre feljebb tolja a benti hőmérsékletet. Próbáld az ilyesmit kerülni.

Trükközz vízzel

Ha egy tál jeget a ventilátor elé teszel, az szétfújja a hideget a szobában. Ha felmosol hideg vízzel, annak is lehet hűtő hatása. Ha nincs ventilátorod, akkor is érdemes lehet a jéggel egy próbát tenni, tedd a tálat valahova a közeledbe.

Hekkeld meg az ablakot

A légkondi után ebben a melegben a második legjobb kellék a redőny. Ha ez sincs, akkor egy profi sötétítő függöny. Ha ezt sem tudod felrakni, vagy nincs benne a költségvetésedben, akkor a legjobb, ha alufóliát ragasztasz az ablakokra, ami kint tartja a napsugarakat. Ha éjszaka szellőztetsz, tégy nedves lepedőt az ablak elé.

A redőny és a sötétítők is segítenek, hogy jobban elviseljük a kánikulát.
A redőny és a sötétítők is segítenek, hogy jobban elviseljük a kánikulát.Fotó / 123RF

Jó helyre rakd a ventilátort

Mivel a ventilátor hűtés helyett csak a meleg levegőt kavargatja, tedd olyan helyre, ahol ezt a leghatékonyabban teheti. Éjszaka tedd az ablak elé, hogy a hideg levegőt fújja be kintről, napközben pedig mondjuk a szobád előtti hidegebb folyosó felé.

Ha további tippeket olvasnál, itt megteheted.