Le a műanyaggal! 3 tipp a környezettudatosabb mindennapokért

Manapság fontos feladatunk lenne, hogy minél jobban óvjuk és védjük a környezetünket, hiszen a klímaváltozás egyre inkább érezteti a hatását. Sokan viszont szeretnek kibúvót keresni a felelősség alól, mivel szerintük az ő tetteik úgysincsenek nagy hatással a környezetre. Nem is tévedhetnének nagyobbat!

A globális felmelegedés megfékezése érdekében rendkívül sokat számít az, hogy miképpen éled az életedet, ezért hoztunk néhány hasznos tippet a műanyagmentesség és a környezettudatosabb mindennapok érdekében.

Műanyag zacskó helyett

Magyarországon 2021 júliusától betiltásra kerülnek bizonyos egyszer használatos műanyag termékek, beleértve az élelmiszer üzletekben található műanyag zacskókat is, amelyekbe általában zöldséget, gyümölcsöt vagy péksüteményt teszünk. Ennek helyettesítésére viszont már jó ideje létezik alternatíva, ami sajnos nem terjedt el széles körben.

A szupermarketekben és az interneten egyaránt megvásárolható hálós, mosható bevásárló zsákok ugyanazt a funkciót látják el, mint műanyag társaik, csak sokkal környezetbarátabb módon. Ezek alkalmazása ráadásul könnyen beépíthető a mindennapokba.

Magyarországon 2021 júliusától betiltásra kerülnek bizonyos egyszer használatos műanyag termékek
Magyarországon 2021 júliusától betiltásra kerülnek bizonyos egyszer használatos műanyag termékekFotó / 123RF

Ha már műanyag...

Valószínűleg te is többször jártál már gyorsétteremben életed során, ahol észrevehetted, hogy az üdítős és kávés poharakra mindig kerül egy tető, előbbihez pedig szívószálat is adnak. Ezekkel viszont rengeteg műanyag szemét termelődik, ráadásul úgy, hogy használatuk nem feltétlen járul hozzá az italok elfogyasztásához.

Egy üdítőt vagy egy kávét - amennyiben nem elvitelre, zacskóba téve kéred - gond nélkül el lehet fogyasztani egyszerűen a pohárból is. Csak annyit kell tenned, hogy szólsz a kiszolgálónak, hogy nem kérsz tetőt és szívószálat, egy ilyen apró cselekedettel pedig rengeteg műanyag szeméttől óvhatod meg a Földet.

Néhány szó a hasznos műanyagokról

A rohanós reggeleken, amikor már kávézni sincs időd, életmentő lehet, ha suliba vagy munkába menet közben útba ejtesz egy elviteles kávézót. Itt azonban fennáll az előző pontban említett probléma, ami szintén könnyedén kiküszöbölhető.

Egyre több helyen kapni többször is felhasználható utazó bögréket vagy kávés poharakat, amelyeket elég, ha induláskor bedobsz a táskádba, majd a kávézóban papírpohár helyett ebbe kéred a kávédat. Szintén apró változtatás a mindennapjaidban, de hatalmas segítség a bolygónknak.