10 nemzeti étel, amit meg kell kóstolj, ha ezekben az országokban jársz

Utazni jó, új élményeket szerezni, más kultúrákat megismerni még jobb, és utóbbinak egyik legfontosabb része az, hogy megkóstoljuk más népek ételeit. Hiszen a hasunkat mind imádjuk, és egy egész ország kedvence csak jó lehet.

A legjobb az, hogy így megkóstolhatjuk, hogy milyen az eredeti változata kedvenc nemzetközi ételeinknek, vagy mit esznek a szomszéd népek. Utóbbiak esetében sokszor rájöhetünk, hogy nem is különbözünk annyira egymástól, mint hisszük.

1. Bigos – Lengyelország

Bigos
BigosFotó / 123RF

Csúnyán fogalmazva a lengyelek székelykáposztája, kevesebb piros paprikával (vagy anélkül). Vadász pörköltnek is hívják, nem véletlenül, igazi kiadós téli étel, hússal és savanyú káposztával.

2. Kosheri – Egyiptom

Kosheri
KosheriFotó / 123RF

Rizs, tészta, lencse, csicseriborsó, pirított hagyma, savanykás és csípős szószok, egy igazi szénhidrát bomba, ami nem lenne rossz, ha felütné a fejét a hazai gyorskaja kínálatban.

3. Currywurst – Németország

Currywurst
CurrywurstFotó / 123RF

Nem régi múltú étel, de annál jobban mutatja milyen jó érzékkel nyúlnak a dolgokhoz a németek.

4. Paella – Spanyolország

Paella
PaellaFotó / 123RF

Lehet, hogy láttad már itthoni vásárokban méregdrágán, de az igazi paellát a friss tengeri herkentyűk és a szakértelem teszi nagyszerűvé.

5. Fokhagyma krémleves – Franciaország

Fokhagyma krémleves
Fokhagyma krémlevesFotó / Unsplash / @veronikafitart

Kevés, intenzív ízű összetevő egy gazdag ételben, ennél jobban nem sok dolog tükrözi a francia konyha kifinomultságát.

6. Ojja (Shakshuka) – Tunézia

Ojja (Shakshuka)
Ojja (Shakshuka)Fotó / 123RF

Fűszeres paradicsomszószban elkészült tojások, amelyek kezdenek megjelenni Budapest utcáin is.

7. Muszaka – Görögország

Muszaka
MuszakaFotó / 123RF

A görög konyha nemcsak a gyrosból áll, ezt jól mutatja a második leghíresebb ételük, ami padlizsánnal készül.

8. Kagyló és sültkrumpli – Belgium

Kagyló és sültkrumpli
Kagyló és sültkrumpliFotó / 123RF

Egyszerű, nagyszerű, tengeri és rántott étel, ennél belgább nem lehet semmi. Jó, talán ez a bicikliút igen.

9. Pljeskavica – Montenegró

Pljeskavica
PljeskavicaFotó / 123RF

Húspogácsa, amit Montenegróban a tökélyre fejlesztettek, sok más klasszikus balkáni fogással egyetemben.

10. Lasagne Bolognese – Olaszország

Lasagne Bolognese
Lasagne BologneseFotó / 123RF

Egy szaftos és paradicsomos étel, amely olyan mennyei falat, amivel egy több fogásos étkezés indul.