Bugyin és Pornóapátin túl, avagy ezek a legfurcsább településnevek Magyarországon

Ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akiknek a szülővárosukon és a fővároson kívül csak a megyeszékhelyek neve jut eszébe, akkor ennek a cikknek a segítségével most bővíthetsz kicsit a tudásodon. Összegyűjtöttük a legbizarrabb magyar településneveket.

Ha a magyar települések mellett néhány érdekes külföldi város elnevezésére is kíváncsi vagy, a SuliLife cikkében találhatsz párat.

Szerinted melyik a legfurcsább magyar település név?
Szerinted melyik a legfurcsább magyar település név?Fotó / Mediaworks

Apácatorna

Valószínűleg eléggé megtévesztő lehet ennek a Balaton-felvidéken található településnek a neve, ide utazva ugyanis valószínűleg nem találnánk fekvőtámaszokat végző apácákat. A község a Marcal folyó mellékvizéről, a Tornáról, valamint a közelben lévő apácakolostorról kapta a nevét.

Rinyaújnép

Sajnos le kell rombolnunk az illúziókat, ugyanis ebben az esetben sem a település lakóit jellemzi az elnevezés. A kis Somogy megyei község neve rinyáló emberek helyett a közeli Rinya patakról kapta a nevét, és 2015-ös adatok szerint meglehetősen kevesen, mindössze 55-en lakják.

Sonkád

Ez a mókás nevű település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Fehérgyarmati járásban található. Érdekesség, hogy írásos adatok szerint a község nevét már 1426-ban is ebben az alakban írták, Sonkád tehát igazán nagy múltra tekint vissza.

Ököritófülpös

Akármennyire is érdekesnek tűnik ennek a nagyközségnek a neve, az eredete annyira egyszerűen megmagyarázható. Első fele, az Ököritó (az ökör és itó szavak összevonásából) valószínűleg egy olyan helyet jelölt, ahol az ökröket itatták, míg a második fél egyszerűen csak egy személynévből ered.

Egyházasdengeleg

Végezetül pedig ismét egy érdekes és hosszú múltra visszatekintő község neve következik. Egyházasdengeleg neve ilyen formában csak 1905 óta létezik, azelőtt pedig körülbelül ezer éven át Dengelegnek hívták, ami a dinga, denga szóból eredeztethető, és egy piros szőlőfajtát jelöl.

Vajon milyen lehet egy ilyen településen lakni?
Vajon milyen lehet egy ilyen településen lakni?Fotó / Mediaworks