Sorozatajánló: Vinland Saga

Sorozatajánlónk már elég szép számot megélt, de egy zsánerről eddig egyáltalán nem esett szó. Ideje belevetni magunkat az animék világába, ráadásul egy méltatlanul háttérbe szorult darabbal.

Pár szóban az animékről

Elég kimondanunk ezt a szót, az emberek többsége garantáltan húzni fogja a száját, és az még a jobbik eset, ha ennyivel elintézik. A társadalom sajnos gyakran rányomja bélyegét az animerajongókra, hisz mire fogják vinni az ilyen tizen- huszonéves fiatalok, akiknek nincs se életük, se normális barátaik. Álomvilágban tengődnek, fikcionális karakterekre „csorgatják nyálukat” egy sötét szobában, ráadásul mindenféle furcsaságnak öltöznek be. Ha röviden szeretnénk összefoglalni ezt a sztereotípiát, azt mondhatnánk, hogy az animések „visszahúzódó lúzerek”. Ezzel azonban nem érünk el mást, semmint hogy saját magunkat minősítjük. Az anime ugyanúgy egy szórakozási forma, mint a filmnézés vagy bármi más. Semmi ördöngősség nincs mögötte, tulajdonképpen a japán rajzfilmeket hívják így, az animátor szóból eredeztetve.

Az animéket a filmekhez hasonlóan tovább osztályozhatjuk, lásd krimi, vígjáték, romantikus és sorolhatnánk.
Az animéket a filmekhez hasonlóan tovább osztályozhatjuk, lásd krimi, vígjáték, romantikus és sorolhatnánk.Fotó / pinterest

 Kialakulásuk a második világháború utánra tehető, amikor a lelkileg összeomlott lakosság kiutat keresett a szörnyűségből, és egyben módot a trauma feldolgozására. Előzménye - és alapja - a manga, ami a hagyományos fametszetek, papírtekercsek stílusát ötvözi az amerikai képregényekével. Tekintve, hogy egy romokban heverő országról beszélünk, nem éppen ilyen iparágaknak jutott a nagy büdzsé. Az alacsony költségvetés olyan agyafúrt animációs megoldásokat eredményezett, amelyek azóta is a zsáner megkülönböztető ismertetőjegyinek számítanak. Ilyen például a szélsőséges érzelmek kifejezésére használt eszközök közül az izzadságcsepp, a lüktető kereszt, elnagyolt arcok, a hatalmas szemek és a csibi alakok. Az animéket a filmekhez hasonlóan tovább osztályozhatjuk, lásd krimi, vígjáték, romantikus és sorolhatnánk. Ízlés kérdése, hogy bejönnek-e nekünk az animék vagy sem. Bárhogy legyen is, ne szapuljuk se a műfajt, se rajongóit. Ezzel egy egész kultúrát szólunk le. Mi sem örülnénk neki, ha a jó öreg magyar népmeséket ékesítenék cifra kifejezésekkel.   

 

A vikingek és a japánok

A Vinland Saga az animék egy szűkebb csoportjába, nevezetesen a történelmi témájú darabok közé sorolható. Alkotója, Makoto Yukimura 2005-ben kezdett neki a norvég sagák inspirálta mangának. Legjelentősebb ezek közülmagától értetődően a Vinland Saga - ami egyébként a  Greenlanders-ek  és Vörös Erik mondájából áll -, valamint a Flateyjarbók.Az említett történetek Amerika viking kolonizációját és Canute dán király uralkodását mesélik el, de további részletekbe nem bocsátkoznánk, hisz az anime szempontjából ez komoly spoilerezést jelentene. Elégedjünk meg annyival, hogy a mi szempontunkból fontos cselekményVinland és a Thorfinn közé összpontosul. Vinland a norvégok legendás földje Észak-Amerika partjai mentén, amit i.sz. 1000 környéken fedezett fel Leif Erikson. Thorfinn pedig egy létező személy volt, aki felfedezései réven maradt fenn az utókor emlékezetében. Ahogy az ő esetéből is kitűnik, a sorozatban Yukimura egyaránt dolgozik történelmi és kitalált - néhol valós ihletéssel megfűszerezett - személyekkel.Döntő többségében dánokkal fogunk találkozni, de néha beköszönnek más népcsoport képviselői. Az anime feldolgozásnak az Attack on Titan-ről ismerős WIT Stúdió esett neki, munkájuk eredményét 2019 júliusában tárták a nagyközönség elé.Mivel animéről van szó, nem mehetünk el az openingek és endingek mellett. Az első részeket a MUKANJYO nyitja és a Torches zárja. A váltás a sorozat felénél következik be, ahol a Dark Crow és a Drown veszi át a stafétát.

Makoto Yukimura
Makoto YukimuraFotó / AFP

A fosztogatás veszélyes, de jövedelmező

A Saga központi elemei után ideje egy kicsit beszélni a sztoriról. Első blikkre Thorfinn gyerekkorát és családját ismerhetjük meg. A legnagyobb szerepet apja, Thors kapja, aki egykoron a híres viking sereg, a Jom Harcosainak parancsnoka és „Óriása” volt. A falu vezetése és szerettei védelmezése mellett idejét azzal tölti, hogy megtanítsa fiának legfőbb elvét: „az igazi harcosnak nincs szüksége kardra”. Természetesen, ha Thorfinn megfogadta volna tanácsát, itt le is zárhatnánk mesénket. Ehelyett ugrunk pár évet az időben, nevezetesen Anglia viking megszállásának korába. Thorfinn csatlakozik a harcedzett Askeladd zsoldosaihoz, akik bőven kiveszik részüket az invázió első hullámaiból. A mérhetetlen gazdagságot hajszoló csapat London ostrománál belekeveredik egy náluk ezerszer nagyobb játszmába. Két tűz közé kerülnek. Egyik oldalról az áruló Thorkell, másikról Sweyn király és Canute Herceg serege szorongatja őket. Ám Askeladdot nem kell félteni, bőven akad még trükk tarsolyában. A kudarc szinte elkerülhetetlen, pláne hogy Thorfinn ott áll oldalán és teljesíti minden parancsát. Szinte minden parancsát...

Az anime ugyanúgy egy szórakozási forma, mint a filmnézés vagy bármi más: tulajdonképpen a japán rajzfilmeket hívják így, az animátor szóból eredeztetve.
Az anime ugyanúgy egy szórakozási forma, mint a filmnézés vagy bármi más: tulajdonképpen a japán rajzfilmeket hívják így, az animátor szóból eredeztetve.Fotó /

 „Az alkony korának pirkadata”

Miért érdemes esélyt adni a Vinland Sagának? A cselekmény kellően fordulatos és izgalmas, de összességében ez nem eredményezné a maradandó élményt. Vitathatatlanul a karakterek és a párbeszédek viszik el hátán a sorozatot. Érdekes módon a Thorfinn a főhős, de a rivaldafényt könnyűszerrel elorozza tőle Askeladd. A korosodó vezérhez hasonló karaktert nem láttunk még animében, vagy csak irtó keveset. Karizmatikus és manipulatív, intelligens és taktikus, brutálisan racionális, holott nem mentes a magasztos eszméktől. Messze kitűnik a tömegből, jóllehet, a többiek sem piskóták. A hűséges Bjorn, a dicső halált üldöző Thorkell, a féltő Ragnar, a törékeny Canute mind mind emlékezetes társak. Thorfinn picit kilóg a sorból, ugyanis heves ordibálásaival és fafejűségével sokunk ellenszenvét nyerheti el.Mentségére szóljon, hogy az első évad pusztán egy szelet a rá váró kalandokból, bőven lesz lehetősége a jellemfejlődésre. És nem csak neki. A nézők sem fognak könnyűszerrel felállni a képernyők elől. Vajon tényleg igaza volt Thorsnak? Hogy lehet valaki igazi harcos? Megéri embernek maradni ebben a vérgőzös világban? Létezik olyan ideál, amiért akár érdemes feláldozni a körülöttünk állókat?

 A 24 részes első évad csupán a Saga prológusát teszi ki, így még rengeteg minden vár ránk a jövőben. A folytatáshoz hivatalos dátumot még nem kaptunk, de a vezető karaktertervező Twitteren márutalt a munkálatok megkezdésére. Becslések szerint 2022 tájékán várható a megjelenés. Öröm az ürömben, hogy bőven van időtök felzárkózni. A sorozatot többek között megtaláljátok az indavideon. Ha valamilyen oknál fogva nem bírjátok kivárni a befejezést, a manga már a végéhez ért.