Megindult az albérlet dömping szeptemberre - ne maradj le!

Felpörögtek az albérleti keresések, növekszik a kiadott lakások száma, hónapról hónapra nő az albérletek ára. Az albérlet a tavalyi évben vesztes volt a covid miatt: idén ez másként lesz – összegzi tapasztalatait az ingatlanbazar.hu. Mutatjuk a részleteket!

Jelenléti oktatással nyitnak a magyar egyetemek ősszel. Az albérlet keresés már a július 22-i ponthatár kihirdetés előtt elkezdődött: mindenki a korábbi, jobb áron akar lakhatáshoz hozzájutni. A KSH adatai szerint idén mintegy 10 százalékos árcsökkenést szenvedtek el a kiadó lakások, ennek hatása főleg Budapesten volt érezhető.Az egyetemi nyitásra a 10 százalék hamar olvadni kezdett, és idén júliusra már pariban állhat az albérletek ára a tavalyival. Sőt. Mivel egyszerre jelentkezik nagyobb igény – mondja az Ingatlanbazár, a bérleti díjak máris magasabbak lehetnek. A külföldi turizmus pedig nehezen éled fel.

Gyorsnak és mobilisnak kell lenni, a jobb lakásokat az első megtekintők azonnal ki is veszik.
Gyorsnak és mobilisnak kell lenni, a jobb lakásokat az első megtekintők azonnal ki is veszik.Forrás: Getty Images

 Az airbnb-től a szabályozás miatt közel tízezer lakás váltott egyetemi célú kiadásra. Mivel ezekből Budapesten több van, idén a vidéki egyetemi városokban nagyobb albérleti áremelkedéssel indul a szezon, mint a fővárosban.

Hirdetés, de hogyan?A kínálat és a kereslet tehát júliusban (a későn érők számára augusztus végéig) magas lesz az Ingatlanbazár tapasztalatai szerint. Ilyen viszonyok között, amikor a turizmus sem jön segítségre, korán kell meghirdetni a kiadó lakásokat. Az Ingatlanbazárnál elmondták, hogy az albérlet hirdetőket kuponkóddal segítik. Augusztus 15-ig az „ibalberlet2021” kuponkóddal magánszemélyek részére 1 albérlet hirdetés feladása ingyenes. Az akció csak a 15 és 30 napos csomagra vonatkozik.

A gyorsaság kulcsfontosságúNem mindegy, hogy az adott albérlet mekkora. A portál szerint a kiadó lakást keresőknek jó tudnia, hogy a tulajdonosoknak a többszobás albérletek kiadása éri meg jobban.Egy garzon ára fajlagosan mindig drágább lesz, mint az 1+2 vagy 2+3 szobás bérleményeké, ahol több hallgató közösen bérelve jobban járhat. 

A keresők számára az Ingatlanbazár azt ajánlja, hogy már az egyetemi ponthatárok meghirdetése előtt tájékozódjanak. Az albérletpiac villámgyorsan változik, rögtön vegyük fel a kapcsolatot. Gyorsnak és mobilisnak kell lenni: mindenki ismer „mire odaértem, kiadták” végű sztorit. Érdemes teljes napokat rászánni a keresésre, rögtön megtekintést kérni, és ha megtetszik, és az ára sem akadály, igyekezzünk is bebiztosítani a szerződést.