A Z-generációs lét napos és kevésbé napos oldala

A Z-generáció azon fiatalokat foglalja magába, akik 1997 és 2012 között látták meg a napvilágot, azaz fiatal felnőttek, tinik és gyerekek is esnek a Z-generáció esernyője alá. Sok tulajdonság és élmény van azonban, amin Z-generációsként osztozunk, és amit az idősebb generációk nem éltek át.

Állandó internethasználat, aggasztó jövőkép, durva versengés - ez csak néhány azok közül a dolgok közül, ami rengeteg Z-generációsnak ismerősen csenghet. Részben a világ rohamos változása miatt az épp felnövő generáció sok mindenben más, mint az azt megelőzőek - olvass tovább, ha érdekel, hogy miben.

Még a legidősebb Z-generációsok számára is rettentő korai évektől elérhető az internet, nem beszélve azokról, akik már valamivel az ezredforduló után születtek - ennek fényében kevés olyan Z-generációs van, akinek nehézséget okoz bármilyen kütyü használata, vagy aki nem tölt el pár órát mindennap a képernyőt nézve. Ez természetesen számos előnnyel és hátránnyal jár - míg az internet a lehetőségek és tudás tárháza, addig egy olyan platform is, ami szorongást, önbizalomhiányt, vagy függőséget is okozhat egy fiatal számára. Az internet világában felnőni nem egyszerű, és kétségtelenül nemcsak a szokásait, de a nézeteit és dolgokról alkotott véleményét is formálja a Z-generációnak.

Elfogadó korosztály

A Z-generáció tagjaira jellemző a sokszínűség elfogadása, sőt, a kisebbségekért és elnyomottakért való kiállás - nyitottak és tágabb látókörűek, amihez az internet nyújtotta szabadság is hozzájárul. Az igazságérzet azonban frusztrációt és dühöt is eredményezhet, ám ez szükséges valódi változás eléréséhez - ennek fényében a Z-generáció még nagy volumenű változásokat is elérhet a jövőben, ha kellően jól használják a rendelkezésükre álló eszközöket.

Sok tulajdonság és élmény van, amin Z-generációsként osztozunk.
Sok tulajdonság és élmény van, amin Z-generációsként osztozunk.Fotó / Shutterstock

Megosztott figyelem

Szó szerint és átvitt értelemben is nehéz egy, vagy kevés dologra fókuszálni a fiatal generáció részeként, hiszen a lehetőségek tárháza végtelennek tűnhet. Legyen szó potenciális partnerekről, munka- vagy tanulási lehetőségekről, vagy éppen egy olyan bagatell dologról, mint egy új sorozat elkezdése, egy Z-generációs számára nehéz lehet a döntés, majd az azt követő elköteleződés. Ehhez járul még a kimaradástól való félelem, amit szintén sokan megtapasztalnak, ha neadjisten valamit nem tudnak megkapni vagy átélni, amikor szeretnék.

Alacsony önbecsülés

Egy olyan generáció részének lenni, ahol már szinte mindenki nagy hangsúlyt fektet a tanulásra, nyelveket beszél, sportol, vagy valamiben tutira extrajó, ott olykor nehéz magabiztosnak maradni. A durva verseny mellett pedig a közösségi média is óriási hatást gyakorol fiatalok százezreire, ahol sokszor irigykedve nézik mások tökéletesnek ható életét - időbe telik rájönni, hogy a hibátlan Insta nem egyenlő egy boldog élettel.