Belga ékszerdoboz, sült krumpli-múzeummal - Brugge/Bruges

Párok kedvelt úticélja a mézeskalács-világnak látszó belgiumi Brugge, amely a barátokkal is szuper túra lehet, elég csak arra gondolni, hogy sör-, csokoládé- és sült krumpli-múzeumba is ellátogathatunk.

Viszonylag ritkán kezdünk utazást egy játékfilm megnézésével, de ha a belgiumi Brugge-be akarunk utazni, nyugodtan indítsuk el még itthon az In Bruges, azaz azErőszakik című filmet (már persze, ha 16, de inkább a felett vagyunk). Martin McDonagh rendező Colin Farrell-lel és Ralph Fiennes-szal készült, sötét humorú, ám alapvetően piszkosul szórakoztató filmje ugyanis a belga kisvárosban játszódik. Egy virtuális városnézéssel is felér a megtekintése.

A filmcím arra is rávilágít, hogy a város nevét többféleképpen is írhatjuk helyesen, hiszen hollandul és flamandul Brugge, franciául Bruges (ahogyan angolul is), sőt még a német Brügge sem helytelen.

No de akárhogyan keressük, rátalálunk, és egy évente milliók által látogatott kis belga ékszerdoboz képe rajzolódik ki. A nagyjából 120 ezer lakosú városkát többféle módon is megközelíthetjük, amikor e sorok írója utazott, Brüsszel fapadosokkal elérhető repterére, Charleroi-ba repült, majd shuttle járattal buszozott Brugge-be körülbelül két óra alatt – nagyjából ennyi idő alatt ért el a repülő Budapestről Charleroi-ba is.

Hosszan sorolhatnánk a megnézésre ajánlott épületeket itt.
Hosszan sorolhatnánk a megnézésre ajánlott épületeket itt.Fotó / Getty Images

Akár egy nap, akár egy hétBrugge tipikusan az a város, ahol egy napot, de akár kis túlzással egy hetet is eltölthetünk. A csodás állapotban megőrzött középkori városka központja kicsi, ezért ha például brüsszeli utazással kötjük egybe, egy nap alatt is sok mindent bejárhatunk. Ám roppant bájos, sok a látnivaló, romantikus kis álomváros, így nyugodt tempóban nézelődve több napig sem unatkozunk majd.

A teljesség igénye nélkül hívjuk fel néhány látnivalóra, programra a figyelmet, amelyekről minden fontos információt megtalálni a város turistáknak szóló honlapján.
Szent Vér-bazilikaAzért még a kevésbé vallásos utazóknak is érdekes élmény lehet ellátogatni a Szent Vér-bazilikába, amelyben a legenda szerint egy kristályban Krisztus vérének egy cseppjét őrzik. Hogy aztán valóban az-e, az más kérdés, ám a gótikus stílusban épített gyönyörű templom amolyan „must see"-kategória.
FőtérAhogyan a legtöbb kalandozásunkkor, legyen szó akár Krakkóról, Prágáról vagy Zágrábról, a főteret itt sem érdemes kihagyni. Brugge-ben különösen bájos mesevilágot alkotnak a házikók, az Erőszakikban jól megismert Belfort (Belfry) harangtorony vagy a többi épület. A toronyba egyébként 366 lépcső vezet, és tényleg szűkös a tér, ám már csak a fenti, egészen varázslatos panoráma miatt is emlékezetes lesz a kaptatás.

Párok kedvelt úticélja.
Párok kedvelt úticélja.Fotó / Getty Images

HajókázásAhogyan Velencében gondolára, úgy Brugge-ben is muszáj hajóra ülni, hiszen kedves kis csatornákon, régi épületek mellett visz az út, ráadásul a kanálisokon haladva olyan helyeket is felfedezhetünk egyedi szögből, ahova gyalog egyébként nem lehet eljutni. Meg különben is, mennyire menő már hattyúk társaságában haladni a vízen?

Hosszan sorolhatnánk a megnézésre ajánlott épületeket, a Városházát, a Szabadság palotát vagy a templomok sorát (Miasszonyunk, Szent Salvator-katedrális), netán a Memling és Groeningemúzeumot, ám mielőtt tanulmányi kirándulásba csúsznánk át, vigyázó szemeteket a... sült krumpli-múzeumra vessétek!

Eleve is alap, hogy Belgiumban és különösen Brugge-ben végigkóstoljuk a változatos feltétű gofrikat, a csokoládét, a hasábburgonyát és a söröket, s a gofrit leszámítva az összesnek külön múzeumot is létrehoztak. A hasábburgonyához kapcsolódó speciel olyan, mintha egy nagy sült krumpliban lennénk, mindent megtudhatunk a kedvelt snackről, no és persze a kóstolás sem maradhat el. Ugyanez igaz a csokimúzeumra is.