Apa, kezdődik! 17 érdekesség a tokiói olimpiáról

A magyar idő szerint július 23-i, kora délutáni megnyitóval hivatalosan is elkezdődik a tokiói nyári olimpia. A rajt apropóján következzen egy csomó érdekesség a résztvevők számától a részben szemétből készült érmeken át az amerikaiak gigantikus mennyiségű ételéig.

1. Tokió másodszor rendez nyári olimpiát, először 1964-ban adott otthont a játékoknak, míg téli olimpiát 1972-ben (Szapporo) és 1998-ban (Nagano) tartottak az országban.

2. Hivatalosan július 23. és augusztus 8. között rendezik meg az olimpiát, ám a versenyek már két nappal a megnyitó előtt, július 21-én elkezdődtek, a nyitányon a japán softballválogatott 8-1-re nyert Ausztrália ellen.

3. Az olimpiát 2020-ban rendezték volna meg, ám a koronavírus-járvány miatt példátlan módon el kellett halasztani. Az elnevezés, a magyarul Tokió 2020 így sem változott.

4. Az már hamarabb eldőlt, hogy külföldi nézők nem lehetnek az olimpián, ám nemrég arról határoztak, hogy japán szurkolók sem drukkolhatnak a lelátón. Sosem kellett még zártkapus olimpiát rendezni.

5. Roppant szigorú szabályok betartásával valósulhat meg az olimpia, a sportolók vagy éppen a média képviselői is két negatív teszttel utazhattak el, és a helyszínen is rendszeresen tesztelik őket. A dobogósok például önmaguk akasztják a nyakukbaaz előtte alaposan fertőtlenített érmet.

6. Jelentős ellenszélben tartják meg a játékokat, hiszen a japánok roppant elutasítóak, egy friss felmérés szerinttöbb mint 80 százalékuk úgy gondolja, hogy törölni vagy ismét halasztani kellett volna a játékokat.

7. Elképesztően drágává vált az olimpia. Eredetileg 7.5 milliárd dolláros költségvetéssel számoltak, amely már hivatalosan is 15.4 milliárd dollárra nőtt, ám szakemberek szerint valójában bőven 20 milliárd dollár fölé kúsztak a költségek. Ráadásul mivel zártkapus lesz, a gazdaságélénkítő turizmusra és bevételre sem számíthatnak a szervezők. Csak emlékeztetőként, egy dollár árfolyamtól függően nagyjából 300 forintot ér...

Michael Phelps
Michael PhelpsFotó / AFP

8. Az érmeket 6.2 millió eldobott mobiltelefonból és elektronikai eszközből visszanyert nemesfémből, továbbá újrahasznosított műanyagból készítik. Mindez aláhúzza a törekvést, hogy a mostani legyen minden idők legzöldebb olimpiája.

9. Öt sportággal bővült az olimpia programja: először szerepel a sportmászás, a gördeszkázás, a hullámlovaglás és a karate, míg visszatér a baseball/softball.

10. Az olimpia kabalafigurája Miraitova, a robot, egy fiktív karakter.

Zaza Hend
Zaza HendFotó / AFP

11. Az egész játékok legfiatalabb versenyzője (egyúttal az olimpiatörténet ötödik legfiatalabbja) a 12 éves szíriai asztaliteniszezőZaza Hend. Csupán 11 évesen vívta ki a részvétel jogát a 2009-es születésű csodagyerek.

12. A magyar csapatban szerepel a 45 éves tőröző Mohamed Aida is, aki immár a hetedik olimpiáján szerepel, így egyedüli csúcstartó a magyar sportban.

13. Összesen 205 ország képviselői és a menekültek olimpiai csapata szerepel a játékokon, 33 sportágban 339 aranyérmet osztanak ki. Nagyjából 11500 sportoló szerepel, 51 százalékuk férfi, 49 százalék nő.

Mohamed Aida
Mohamed AidaFotó / AFP

 14. 176 fős lett volna a magyar csapat, ám az utolsó pillanatokban csökkent a létszám. A teniszező Babos Tímea megsérült, így párostársa, Jani Réka Luca sem indulhatott, míg a szlalomkajakos Schmid Julia azért mondott le a részvételről, mert a Magyar Olimpiai Bizottság kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást.

15. Mivel hét óra az időeltolódás, korán kell kelni, ha szeretnénk látni a magyar sikereket.

16. Esélytelen, hogy Tokióban bárki is a játékok történetének legeredményesebb sportolója közelébe férkőzzön: az amerikai úszó, Michael Phelps 23 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel tartja a csúcsot.

17. Az amerikaiak nem bízzák a véletlenre az étkezést, nagyjából 32 tonna élelmiszert szállítottak Japánba. Így aztán a sportolók és a kísérők az olimpiai falun kívül, a bázisukon megtalálják a megszokott és kedvelt ételeiket.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyire ismered a magyar csapatot, teszteld a tudásodat a Nemzeti Sport Online kvízével! A honlapon a játékok részletes programját is megtalálod.