Mi az elégedetlenség ellenszere? Most fog megváltozni az életed

Neked is ismerős lehet az érzés, amikor a dolgok nem úgy alakultak, ahogy tervezted, nem érzed úgy, hogy elég sikeres vagy, kapcsolataid nem elég kielégítőek, nem kapod meg a dolgokat, amire vágysz. Az érzés, ami miatt irigységgel nézel másokra, magadra pedig csalódottsággal. Mit lehet ez ellen tenni, mi az elégedetlenség ellenszere?

A popkultúra, a reklámok, valamint a közösségi média még rosszabbá teszik a helyzetet. Az által, hogy ha nem sikerült bejutnod az álom egyetemre, az álom munkahelyedre, vagy nem érted el a hőn áhított testalkatot, úgy érezheted, hogy kudarcot vallottál. Állandóan boldognak, sikeresnek kellene lenned, együtt lógnod a barátaiddal, valamint a lelki társad is meg kellene találnod, ehelyett azonban csak otthon ülsz elmerülve a letargiában.

A legtöbb reklám és önsegítő termék arra utal, hogy a hiba valójában benned van, hisz te nem tettél eleget a siker érdekében, ám természetesen ez nem minden esetben van így.

Az elmúlt két évtizedben kutatásokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudunk ezekkel az elvárásokkal szembenézni. Olyan kérdéseket kezdtek feltenni, hogy bizonyos emberek miért boldogabbak másoknál, és hogy van olyan séma, ami alapján a boldogság elérhető lenne másoknak is?

Fotó / Shutterstock

A legfontosabb fogalom a probléma kezeléséhez a hála. Bár a hála szó emlékeztethet minket a már említett önsegítő termékre, idézetekre, mégis, ez minden embernél mást és mást jelenthet. Lehetsz hálás más emberek veled szembeni jócselekedetéért, a jó időjárásért, a természeti értékekért, vagy akár a sorsodért is, a lényeg, hogy tudd érezni, hogy valamiért hálás vagy

A hála azonban nem csak maga a jó érzés, hisz az agyban azt a részt stimulálja, ami a jutalomért, a szociális kapcsolatokért, valamint mások szándékának értelmezéséért felelős. Emellett a negatív érzéseket is meg tudja szüntetni, aminek következtében a hálás emberek általában boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak.

A hála érzése a pozitív dolgokra irányítja a figyelmed, és arra, amid van, ennek következtében pedig jobban fogod érezni magad, több pozitív tapasztalatot tudsz szerezni. Ez lehet a kulcsa annak, hogy legyőzd az elégedetlenség érzését.