Magadra ismersz? Olvadozó hópelyhek, avagy a túlérzékenység generációja

A mai fiatal generációt egyre gyakrabban éri kritika, miszerint túlzottan érzékenyek, képtelenek humorizálni, vagy éppen túl szigorúan bírálnak mindent és mindenkit. Ezen generáció nevével könnyen összecsatolható az úgynevezett „hópehely" mivolt, a túlzott politikai korrektség és a cancel culture is. De mit jelentenek ezek?

Kritikusnak és (sokszor túlzottan is) érzékenynek lenni a fiatal generáció sajátosságai, ami előnyökkel és hátrányokkal is jár. Míg kritikusnak lenni és a sértő, nem megfelelő viselkedést nem tolerálni pozitívum, amire szükség is van. Addig a szőrszálhasogató, eltúlzott és sokszor teljesen indokolatlan sértődékenység nemcsak szükségtelen, de abszolút nem is célravezető, ami a generáció megértettségét illeti. Ezért is vannak a hópehely nem éppen pozitív jelzőjével illetve.

Mit jelent hópehelynek lenni?

Az igencsak szemléletes kifejezés annyit tesz, hogy valaki amellett, hogy teljesen egyedinek és megismételhetetlennek gondolja magát, öntudatos, és nagyon is tisztában van a jogaival, egy kifejezetten érzékeny, jellemzően túlérzékeny személyiséggel rendelkezik, ami a legapróbb sértés, vagy megjegyzés hatására „elolvad". Ez a pozitívnak távolról sem nevezhető kifejezés leginkább Amerikában terjedt el, de ma már világszerte értő fülekre talál, aki ezt a jelzőt használja.

Fotó / Shutterstock

Tipikusan hópehely viselkedés például, amikor egy csoportnyi ember kész lejárató-hadjáratot indít egy híresség ellen, aki egy évtizeddel ezelőtt tweetelt valami olyat, ami ma már sértő, vagy eltúlzott lenne. Ugyan felelősséget vállalni elvárható, de ne feledjük, hogy még pár évvel ezelőtt is más volt a megítélése annak, hogy mivel szabad és mivel nem szabad viccelődni. Míg ma elvárt politikailag korrektnek lenni, addig ez a kifejezés egészen mást jelentett a kétezres évek elején, nem is beszélve az ezredforduló előtti időkről.

Mi a cancel culture?

A cancel culture, amit magyarul eltörléskultúrának is nevezhetünk, szorosan kapcsolódik a hópelyhek jelenségéhez: ennek fő színtere az internet, áldozata pedig szinte bárki és bármi lehet, aki kicsit is ismert, vagy valamilyen platformmal rendelkezik. Ha ez a személy valami megkérdőjelezhetőt, vagy sértőnek titulálhatót tett vagy mondott, akkor kész hadjárat is indulhat ellene, amelynek végső célja, hogy az illető leírttá, irrelevánssá váljon a társadalom számára.

Fotó / Shutterstock

A jelenség nem kicsit ellentmondásos, hiszen ez gyakorlatilag zaklatássá nőheti ki magát, ami szintén nem kéne, hogy elfogadható legyen. Az eltörléskultúra emellett azért is káros, mert elfeledkezik arról, hogy 15 évvel ezelőtti kommentekért elővenni egy hírességet, vagy egy közel 25 éves sorozatot lejáratni, mert nem kellően píszí, szimplán nem állja meg a helyét, hiszen az akkori „normális" fényévekre volt a maitól. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy mindannyian hibázunk és mondunk butaságokat – ez alól a hírességek sem kivételek, és ez még nem feltétlen teszi őket rossz emberré.

Mit tehetünk?

Kritikusan gondolkodni és mérsékeltnek maradni talán a leghelyénvalóbb megoldás: ne utálj valakit, csak azért, mert épp rossz hírét próbálják kelteni, gondold át, hogy a te értékrended szerint mi elfogadható és mi nem, és mindig legyél tisztelettel mások iránt.

Ha szívesen olvasnál még a hópelyhek generációjáról, akkor kattints a Life.hu cikkére!