Kékcédulás lányok - Nem buli, ha elveszik tőled a döntés jogát

Gondolkodtál már azon, vajon milyen lehet, ha az életed egyik legkomolyabb döntését, a gyermekvállalási kérdés terhét leveszik a válladról? Élnél egy olyan társadalomban, ahol a lányok életútja sorsolással dől el? Könnyebb, vagy nehezebb lehet egy olyan világban létezni, ahol megmondják ki is legyél?

A Sophie Mackhintos könyv

Sophie Mackhintos ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget a Kék sorsjegy című könyvében. Olyan lányokról beszél, akiktől elvették a döntés jogát. Adott egy társadalom, ahol a nőknek sorsolás útján szabják ki az sorsukat. Aki kék cédulát húz független és szabad marad, de gyermektelen, míg a fehér cédulás hölgyek családanyákká lesznek.

Az enyhén feminista hangvételű könyv napjaink szélsőséges témáit feszegeti. A választás és döntés kérdéseit, a vágyakozás nehézségeit és a hovatartozás érzéseit. A könyv főhőse nem hajlandó beletörődni előre kiszabott kék sorsjegyes életútjába és úgy dönt fellázad. Kérdés, hogy vajon egy ilyen mesterséges társadalomban képes-e egy nő kezébe venni az élete alakulását és dönteni anélkül, hogy sérülne? Egzakt választ a kérdésekre nem kapunk, azonban magunk is elgondolkodhatunk azon, hogy vajon tudnánk-e egy olyan világban élni, ahol egy véletlen sorsolás dönti el mire vagyunk alkalmasak és mire nem.

 

És persze Margaret Atwood

 A kérdést nem csak az írónő feszegeti, sőt egyre több disztópikus könyv, film és sorozat kerül piacra annak érdekében, hogy mi is elgondolkodjunk és feltegyük magunknak az élet nagy kérdéseit. Ilyen mű volt az utóbbi idők sokak által kedvelt A szolgálólány meséje című könyv és az ebből készült sorozat. Margaret Atwood főhősnője szemén keresztül vezet végig olyan élettéren, ahol az irányítást átvették a kiváltságos gyermektelen gazdagok, akik meddőségük ellenére gyermekáldásban szeretnének részesülni. Ehhez felhasználnak minden olyan termékeny nőt, akinek már van gyermeke, családja és egy egyébként boldog élete. A történet némi vallási színezetet is kap az írónő keze által, a társadalom legalitását erősítve ideológiai oldalról.

A sorozat, amelyben az irányítást átvették a kiváltságos gyermektelen gazdagok - A szolgálólány meséje
A sorozat, amelyben az irányítást átvették a kiváltságos gyermektelen gazdagok - A szolgálólány meséjeFotó / gettyimages.com

 És ki ne maradjon Ridley Scott

A harmadik, napjainkban a gyermekvállalással komolyabban foglalkozó sorozat a Ridley Scott által megalkotott mű, amely egy harmadik oldalról közelíti meg az anyaság problémáját. A farkas gyermekei egy alternatív távoli jövőt varázsol ugyanis a nézők elé, ahol egy mesterséges intelligencia számára válik adottá a lehetőség, hogy édesanyává váljon. Az anyai ösztönökkel beprogramozott robot saját érzéseket kezd el megalkotni és úgy válik védelmezővé gyermekei számára, mint sok ember.

A farkas gyermekei című sorozat is komolyan foglalkozik a gyermekvállalás kérdésével.
A farkas gyermekei című sorozat is komolyan foglalkozik a gyermekvállalás kérdésével.Fotó / gettyimages.com

 Az érdeklődés tehát nem lankad, csak nő

A fent említett művekben több közös pont is akad, de leginkább a nőiség és az anyaság megélése helyeződik a központba. A sorsunk feletti irányítás ugyanis néha úgy tűnhet, kezd kicsúszni a kezünkből. Azonban ezek az irományok rávilágítanak arra, hogy igenis szükségünk van néha egy-egy olyan pillanatra, amikor megállunk és átgondoljuk, hogy kinek a kezébe is adtuk a gyeplőt.

A kék sorsjegy című, enyhén feminista hangvételű könyv napjaink szélsőséges témáit feszegeti.
A kék sorsjegy című, enyhén feminista hangvételű könyv napjaink szélsőséges témáit feszegeti.Fotó / gettyimages.com

 Jelen társadalmunk még megengedi számukra, hogy eldöntsük, vállalunk-e egy olyan felelősséget, mint a gyermekvállalás, legyünk akár nők, akár férfiak. Néha, ennek ellenére érezhetjük magunkat egynek a kékcédulás lányok közül. Hiszen még mindig bátorság kell ahhoz, hogy nőként kijelentsük, nem szeretnénk gyermeket vállalni. Bátorság kell ahhoz is, hogy elfogadjuk magunkat és a szerepeket, amiket felveszünk nap, mint nap.

Kukkants rá oldalunkra, ahol még több sorozat és könyvajánlót találsz a nyári estékre és a vizsgaidőszakra!