Esküvői etikett - biztos, hogy jól csinálod?

Mennyi pénzt kell vinni, mit vegyek fel, kell-e majd táncolnom a menyasszonnyal? Ilyen és ehhez hasonló kérdések kavarognak az emberben, ha meghívót kap egy ismerőse nagy napjára. Eláruljuk, mire kell figyelni: esküvői etikett következik, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Bátortalan kezdés után úgy tűnik, idén végre beindult az esküvő-szezon: a 2021-es nyár a járvány utáni első fellélegzés. Nem csak a maszk eldobása tekintetében lehetünk lazábbak, hanem a nagyobb létszámú összejövetelek is újra zöld utat kaptak. Ám hogy az újdonsült házaspár tényleg élete napját ünnepelhesse a lagzin, mutatunk néhány alapszabályt, amelyet érdemes szem előtt tartani.

Tedd tiszteletedet!

Ha meghívtak, ott a helyed. Annak ellenére, hogy sok extrovertált ismerős hangoztatja bátran, hogy nem akar nagy felhajtást, de ha az invitálás ellenére sem jelennek meg az emberek és lézengeni lehet a szertartás alatt, az igencsak lehangoló. Közeli rokon, barátság esetén még a nyaralást és egyéb születésnapi programokat is illik háttérbe szorítani ennek javára. Arról nem is beszélve, hogy bár egy ideig úgy tűnhet, hogy ki sem látsz a sok esküvőből, azért ne feledd, hogy ezek csak alkalmi "összejövetelek", amelyek az életkor előrehaladtával szép lassan lecsengenek és utána már csak a következő generáció mulatságaira leszel hivatalos -örömszülő szerepben. Szomorúan hangzik, ugye? Használd ki, menj el, jó móka lesz!

 

Fekete-fehér, igen-nem

Öltözz fel kulturált ember módjára, mondjuk úgy, mint aki egy esküvőre megy. Az íratlan aranyszabályok sora végtelen, de van azért néhány, amit mindenkinek kötelező (lenne) ismernie. A megfelelő irány a diszkrét, szolid elegancia.

  • Először is fontos a szín: a fehér, törtfehér a menyasszony színe. Még akkor sem illik magadra húzni, ha tudod, hogy a menyasszonynak pink ruhája lesz, mert az volt az álma. Ez persze nem jeleti azt, hogy ne lehetne egyáltalán fehéret venni, elvégre az esküvők java-részét nyáron tartják, tehát sanszos, hogy lesz olyan pillanat a nap folyamán, amikor nagyon meleg lesz. Lehet fehér felsőt más színű szoknyával, öltönynadrággal viselni, vagy valamilyen világos árnyalatú ruhát fehér masnival. De az egyszínű fehér ruhádat tartogasd máskorra, ellenkező esetben a násznép tudni fogja, hogy minimális etikett ismereted sincs; vagy még rosszabb, szándékosan szeretnél borsot törni a menyasszony orra alá.
  • A fekete a gyász színe, mondjuk hozzá kell tenni, hogy a "klasszikus kis fekete" mindig örök darab, tehát ezzel kimondottan nem bántasz meg senkit, ha felveszed, de jobb, ha másra esik a választás. Ha ragaszkodsz hozzá mégis, akkor szerencsés döntés, ha feldobod valamivel, egy színes övvel, nyakkendővel, vagy táskával, hogy ne legyen túl komor.
  • A piros a menyecske színe. Jóllehet, ma már egyre kevésbé választják a menyecskék a tűzpiros verziót, a 21. század egyre több teret ad ugyanis az egyéni színeknek, amelyekbe a friss házaspár éjfélkor, a közös táncuk után átöltözik. A régi időkben viszont a menyasszonyok tisztaságát és szüzességét a fehér ruha jelképezte, amit piros ruha váltott, utalva ezzel az új asszony ártatlanságának elvesztésére. Dacára annak, hogy a hagyomány több helyen is csorbult azóta, udvariatlanság, ha pirosat veszel fel vendégként. Itt is a mértékletesség a fontos: kis részben vagy apró kiegészítők formájában azért belecsempészheted a szettedbe.
Ne próbáld felhívni magadra a figyelmet. Engedd, hogy igazán az ő napjuk lehessen!
Ne próbáld felhívni magadra a figyelmet. Engedd, hogy igazán az ő napjuk lehessen!Fotó / 123RF

Marilyn Monroe után szabadon

Az öltözködési etikett sajnos nem csak a színekre terjed ki, hanem a stílusra is. A talpig csipkeruhától kezdve, az átlátszó selyemingen át, a köldökig dekoltált mellkasig roppant hosszú a sor, hogy mi tartozik az ízléstelen kategóriába. De ugye nem kell bemutatni, hogy milyen kínos az, amikor a sokadik pezsgő után lejtett híres Limbó-hintó táncnál a komplett násznép a szétesett miniszoknyás hölgy "produkciójánál" azt lesi, hogy melyik pillanatban derül ki, brazil vagy francia fazonú bugyit húzott-e, vagy esetleg falatnyi tangáját teszi közszemlére, mindenki akarata ellenére. Na látod.

Csavard fel a hangerőt

Öltözködési bakikat inkább a hölgyek vétenek ugyan, de a férfiakat sem kell a szomszédba küldeni, ha az egymással való versengésről van szó. Kezdve például azzal, hogy már a nyitó felesekkel megalapozzák az est hangulatát annyira, hogy néhány órával később valamelyikük garantáltan szemet vessen a koszorúslányok egyikére - vagy esetleg bármelyikére -, kellemetlen pillanatokat okozva ezzel az egyébként mellette ülő barátjának. De lehet ezt még fokozni decibel erősítésével is, amikor semmi nem számít, csak az, hogy mennyire tudják túlordítani a farkasokat; meg hogy ki bírja rávenni a vőlegényt valami huncutságra, ha már úgyis olyan jól sikerült az előző heti legénybúcsú. Uraim, a showműsor az ifjú páré. Hagyjuk meg nekik.

Örökítsd meg a pillanatot

Ha már ott vagy, nyugodtan csinálj néhány olyan képet, amivel meglepheted majd a friss házasokat az esküvő után, a hivatalosan felkért fotósok képeire úgyis hosszú heteket kell várni. Jólesik az embernek, amikor megkapja az első fényképeket az esküvőjéről. Fontos azonban a tapintatosság: ne te legyél az első, aki feltolja a fényképeit a közösségi oldalakra! Ha feltétlenül posztolni szeretnél, akkor olyat tegyél ki, amin csak te, vagy néhányan vagytok rajta, de az újdonsült Mr. és Mrs. semmiképp se. Hagyd meg nekik, hogy ők maguk gyűjtsék be a like áradatot erről a napról.

A násznép öltözködését illetően tiltólistás színek a fehér, a fekete és a piros is.
A násznép öltözködését illetően tiltólistás színek a fehér, a fekete és a piros is.Fotó / 123RF

Money, money, money

Az utóbbi időkben inkább az anyagi támogatás hódít igazán, nászajándék gyanánt, de azért próbálj valami elegáns csomagolást varázsolni annak a borítéknak. Törekedj arra, hogy minimum a vacsora ára/ fő benne legyen a büdzsében. Érdemes rákérdezni arra is, hogy lesz-e menyasszonytánc, mert hagyományosan ez alatt szokták a fazékba dobni a pénzt. Ha mást nem viszel, akkor célszerűbb a borítékot az ajándékátadásra tartogatni, menyasszonytáncnál pedig valami csörgőset, például aprópénzt, vagy akár kaparós sorsjegyet dobni.
És igen, illik megpörgetni a menyasszonyt, még akkor is, ha nincs ínyedre. Lehet többen is egyszerre, a lényeg, hogy ne maradj ki a körből.

Stáblista, már ami a magatartást illeti

A főszereplőket nem kell bemutatni, ez életük legfontosabb napja, szükségtelen ecsetelni, hogy miért. Egy esküvőn próbáld meg visszafogni magad, és minden pillanatban arra gondolni, hogy neked mi-hogy esne fordított esetben. Ha volt már esküvőd, pontosan tudod, milyen érzés, ha valaki vállalhatatlanul viselkedik. Ha nem volt még, akkor képzeld el: Te vajon örülnél neki, ha a legjobb haverod harsánykodna egész este, és mindenki róla beszélne helyetted? Ez a nap az új házasokról szól, tényleg az egyetlen olyan alkalom, amikor az ember felhőtlenül lehet önző is. Ne ilyenkor jussanak eszedbe a régi sérelmek, amiért bosszúhadjáratot indíthatsz, gyerekes lenne. Ne süllyedj idáig, mert később meg fogod bánni.

Távozás magassarkúban

Noha a lagzik nem arról híresek, hogy ugyanolyan állapotban távozol, mint ahogyan érkeztél, azért próbáld megőrizni a méltóságodat! Ne menj el úgy, hogy nem köszöntél el, de ne te legyél az első sem, aki elindítja a távozó vendégek lavináját.

Az ifjú párnak valóban fontos, hogy ott legyél, hiszen ezért hívtak meg, ne hozz szégyent magadra, se rájuk. Tudj együtt örülni az ünnepüknek, méltónak kell lenni rá!