A világ legveszélyesebb anyaga: mi a baj a pálmaolajjal?

Még sosem hallottál róla? Pedig szinte mindenben benne van. Akkor miért ez korunk legveszélyesebb anyaga?

Talán az egyik legellentmondásosabb alapanyag a konyhában (a hús mellett), ha környezeti kérdésekről beszélünk. Hogyan lehet, hogy pár évvel ezelőttig még a létezéséről sem tudott az átlag fogyasztó, főleg nem arról, hogy mekkora környezeti problémát okoz?

Mi a pálmaolaj?

Olyan növényi olaj, amit a pálmafa gyümölcséből állítanak elő és gyakorlatilag mindenben benne van. A csomagolt áruk közel 50 százalékában, beleértve pizzákat, fánkot, csokit, dezodort, sampont, fogkrémet és más kozmetikumokat, de előfordul állateledelben és bio üzemanyagban is. Ennek az az oka, hogy nagyon sok mindenre használható. Szobahőmérsékleten félkemény, így kenhető marad, nem oxidálódik, ezért nem befolyásolja a termékek szavatosságát sem. Színtelen, szagtalan, ez is lehetővé teszi, hogy széles körben felhasználják anélkül, hogy befolyásolná a termékek szagát vagy kinézetét.

Mi a probléma, ha ilyen szuper anyag?

Mivel ennyi mindenre használjuk, természetesen rengeteg kell belőle. Ahhoz pedig, hogy elég pálmafa ültetvényt lehessen telepíteni, valahogy helyet is kell csinálni, méghozzá erdőirtással. Az erdőirtással kapcsolatos problémák sora végtelen. Az esőerdők bolygónk tüdői, minél kevesebb van belőlük, nekünk annál kevesebb friss levegő jut és annál jobban fokozódik az üvegházhatás. Számtalan fajnak adnak otthont, nemcsak olyan kihalás szélén álló közismert állatoknak, mint az orángutánok, akik az erdőirtás miatt csaknem teljes lakóhelyüket elveszítették, hanem ezer és ezer más fajnak, emlősöknek és rovaroknak, akik szintén fontos részei az ökoszisztémának. Arról nem is beszélve, hogy a pálmaolaj ipar nem mentes a dolgozók kihasználásától, ideértve a gyerekmunkát is.

Mi a probléma, ha ilyen szuper anyag?
Mi a probléma, ha ilyen szuper anyag?Fotó / Unsplash

Mit lehet tenni?

A legradikálisabb megoldás olyan termékeket keresni, amelyek nem tartalmaznak pálmaolajat, ám ez a fent kifejtett okokból kifolyólag elég nehéz és van más megoldás is. Először is az ipart kellene megváltoztatni, nem feltétlenül kell ugyanis, hogy a pálma olajért az állatok és a bolygó, vagyis mi fizessünk. A Fenntartható Pálmaolajért Kerekasztal (RSPO) által kiadott tanúsítvánnyal ellátott termékek vásárlásával arra ösztönzöd a gyártókat, hogy tegyék átláthatóvá, hogy hogyan állítják elő a terméket és támogassák a fenntartható megoldásokat.