Pizza grillen? Még szép!

Elindult a tanév, de amíg az időjárás kegyes, érdemes beiktatni még egy csepp nyarat a hétvégi programba. A pizza a világ egyik legkedveltebb étele, miért éppen egy baráti társaságban, a kerti sütögetéskor fosztanánk meg magunkat tőle? Összeszedtük, mit érdemes szem előtt tartani, ha nem a húst forgatnánk, hanem pizzát sütnénk a grillrácson.

A grillezés top programnak számít a családdal és a barátokkal is, így amíg az idő engedi, nem érdemes elpakolni a grillfelszerelést. Szinte garantáltan a társaság kedvence leszel, ha összekötöd a nyári hangulatú programot a világ egyik legnépszerűbb ételével, avagy grillen készítesz pizzát.

Bár egy Nápolyban élő ismerős már az ötletre is azt mondta, hogy csak a nápolyiak meg ne hallják, mondunk egy okot, hogy miért nem feltétlenül számít szentségtörésnek grillen készíteni a pizzát. A pizza híresen magas hőfokon készül, márpedig a grillek többségével magasabb hőfokot érhetünk el, mint a sütőben, szóval nem lesz rossz helyen a pizza a rácsokon sem.

Persze az étel őshazájában élőket talán ezzel még nem győznénk meg, ám attól még szabad kísérletezgetni. Korábban már mutattunk villámgyors pizzareceptet, és a mindmegette.hu-n is rengeteg útmutatót találsz, ezért a tészta elkészítésével nem is foglalkozunk most, pláne, ha nem akarunk a vele időt tölteni, végső esetben még meg is vehetjük a tésztát.

Vegyünk viszont végig néhány részletet, amelyre érdemes figyelni, ha grillen készítünk pizzát.

Fedeles grillsütő lehet a befutóMivel a pizzát nem forgathatjuk úgy, mint egy szaftos grillkolbászt, a legszerencsésebb, ha fedeles grillsütővel próbálkozunk, hiszen így zárt térben sülhet a pizza.

A pizza mindkét felét meg kell sütniA hagyományos pizzasütéskor egyszerűen csak becsúsztatjuk a pizzát a sütőbe, itt viszont előbb meg kell sütnünk a pizza egyik felét, majd megfordítni, és ezt követően tudjuk elhelyezni a feltéteket.

Nem lesz rossz helyen a pizza a rácsokon sem!
Nem lesz rossz helyen a pizza a rácsokon sem!Fotó / Shutterstock

Ne spóroljunk az olívaolajjal

Mivel a pizza mindkét oldalát meg kell sütni, ezért értelemszerűen mindkét oldalát alaposan meg kell locsolni olívaolajjal – ha ez elmarad, akkor nehezen vakarjuk le a tésztát a rácsról, és küzdelmes esetben lőttek a pizzának. Az olívaolajtól csak akkor tekinthetünk el, ha pizzakövet használunk, azt elég ráhelyezni a rácsra, és hagyni nagyon-nagyon felforrósodni.

Felejtsük el a lángotA grillen készült pizza egyik vonzereje, hogy finoman ropogós, kellemesen füstös íze lesz, viszont ne kezdjük el lángok felett készíteni, mert akkor könnyen odaég.

A kisebb is jó, sőt!A grillen készült pizzánál nem érdemes mindenáron a sztenderd méreteket hajkurászni, nagyra nyújtani a tésztát, és az sem baj, ha nem tökéletesen kerek az alakja, hanem rusztikusan egyedi.A kisebb pizzával még könnyebben is boldogulunk, egyszerűbb megfordítani, plusz a feltétekkel megpakolni. A tészta egyébként néhány perc alatt megsül, a nagyon vékony akár már egy-két perc alatt finoman felhólyagosodik, amely jelzi, hogy máris megfordíthatjuk.

Az olívaolajtól csak akkor tekinthetünk el, ha pizzakövet használunk.
Az olívaolajtól csak akkor tekinthetünk el, ha pizzakövet használunk.Fotó / Shutterstock

Készítsük elő a feltéteket

A grillen készült pizzánál akkor tudjuk elhelyezni a feltéteket, amikor az már javában sül, szóval nem lesz időnk percekig pepecselni, mondjuk akkor nekiállni gombát szeletelni vagy sajtot reszelni. Készítsük elő az alapot (a hagyományos paradicsomos vagy fokhagymás tejföl mellett kísérletezhetünk BBQ-val is) és a feltéteket, hogy amikor megfordítjuk a pizzát, akkor a kezünk alatt legyen minden rátenni való.

Sokat süssünkA világ legnépszerűbb ételét rengetegen szeretik, a grilles változatot az újdonsága miatt talán az is megkóstolja, aki egyébként nem rabolna rá rögtön a szeletekre, szóval készítsünk sokat – úgyis elfogy.