Észrevetted már a hasonlóságot? Megmutatjuk, mi köze az autózásnak a legmenőbb luxuséttermekhez!

Ha láttad életedben a L'ecsó című animációs filmet, akkor neked sem kell bemutatni a Michelin-csillag jelentőségét a vendéglátásban. (Ha pedig nem láttad, akkor sürgősen pótold, mert abszolút megéri!) Gondoltad volna, hogy a kis, virágszerű embléma, amelyért éttermek százai versengenek, valójában egy autós marketingfogásnak köszönhető?

Lerántjuk a leplet minden idők legsikeresebb promóciójáról!

Megvan gyerekkorod reklámjaiból (vagy esetleg autóversenyekről) az a fura, fehér, emberszerű valami? Igen, a Michelin márka "gumiemberére", Bibre gondolunk. Ha feltűnt, hogy ugyanaz a márka neve, mint ami a csillagok mellett szerepel, akkor megnyugtatunk, nem véletlen egybeesésről van szó!

A Michelin márkát 1889-ben alapította André és Édouard Michelin, és eredetileg kerékpárokhoz, valamint lovaskocsikhoz gyártottak gumiabroncsokat. A századforduló környékén megjelenő automobilok egy egészen új perspektívát nyitott meg a cég előtt: ők dobták piacra az első pneumatikus gumiabroncsot, termékeik népszerűsége pedig a mai napig töretlen.

Fotó / Getty Images

 

 Oké, oké, de hogy jönnek ide az éttermek?      

Nos, a 20. század elején egyre több és több autó gurult föl s alá Európa és Franciaország útjain, de még mindig egészen új jelenségnek számítottak. Michelinék pedig – üzletemberek lévén – örültek volna, ha több profitjuk származik a gumiabroncsok értékesítéséből. Elhatározták tehát, hogy kiadnak egy útikalauzt, amely térképekkel együtt egyfajta ajánlója lesz Franciaország legizgalmasabb látványosságainak és legjobb vendéglátóhelyeinek.

Azt remélték, hogy a kalauz felélénkíti a belföldi forgalmat, egyre többen vállalkoznak majd autós kirándulásokra, ami pedig értelemszerűen több bevételt hoz majd a számukra – és milyen igazuk lett! Az első Guide Michelint 1900-ban adták ki, majd – különböző módosítások után – 1926-ban vezették be a csillagos értékelési rendszert.

Michelin Guide
Michelin GuideFotó / Wikipedia

A többi történelem: jelenleg a Michelin Guide-nak "piros" (éttermekre, szálláshelyekre fókuszáló) és "zöld" (egyéb látványosságokat is részletező) verziója létezik, valamint online magazint is fenntartanak. Hazánkban csak a fővárosban találhatóak Michelin-csillaggal értékelt éttermek.