Ilyenkor ne erőltesd: 6 ok, amiért érdemes visszautasítani egy állásajánlatot

Állásajánlatot kapni szuper érzés, téged akarnak, kellesz nekik. A nagy örömben azért érdemes megállni és elgondolkodni, hogy elkerüld az esetleges buktatókat.

Nehéz egy lehetőséget elengedni, főleg abban a korban, amikor minden arra ösztönöz minket, hogy haladjunk, törtessünk, folyamatosan és előre. Ha kétséges állásajánlatot kapsz, úgy tűnhet, hogy nincs jó döntés: ha a régi helyen maradsz, megrekedsz, ha beleugrasz valami kérdőjelesbe, lehet, hogy nagyon megbánod. Ilyen helyzetben, tudod, mit kell fontolóra venni?

A fizetés a piaci szint alatt van

Mielőtt bárkivel szóba állsz, tájékozódj arról, hogy mekkora fizetés jellemző az adott pozíció esetén. Amikor utánanézel, számítsd bele a pozíció mellett a munkaadó személyét és a földrajzi elhelyezkedést is.

Nincs lehetőség előrelépésre

Ha az új helyen nem lenne lehetőség további előrelépésre, akkor gondolkodj el azon, hogy miért ne maradhatnál az eredeti helyeden? Ha rákérdezel az állásinterjún és nem tudnak rá egyértelmű választ adni, akkor vedd számba, mit tudnál az új helyen tanulni és még így is megéri-e.

Ha az új helyen nem lenne lehetőség további előrelépésre, akkor gondolkodj el azon, hogy miért ne maradhatnál az eredeti helyeden?
Ha az új helyen nem lenne lehetőség további előrelépésre, akkor gondolkodj el azon, hogy miért ne maradhatnál az eredeti helyeden?Fotó / 123RF

Nem megfelelő munkakörnyezet

Ebbe minden beletartozik a közvetlen környezettől kezdve a cég felépítésén át egészen a munkatársak között uralkodó hangulatig. Ha extrovertált vagy, lehet hogy nem éreznéd jól magad egy tradicionális, csendes irodában, vagy introvertáltként egy zajos startupnál.

Nem bírod a főnököt

Kutatások szerint a munkavállalók 50 százaléka a menedzser miatt hagyja ott a munkahelyét. Nézd meg alaposan, ki lenne az új helyen a közvetlen főnököd. Bár nem fog első ránézésre minden kiderülni, figyeld meg, milyen érzést kelt benned az illető és milyen kifejezéseket használ a munka stílusára.

Kutatások szerint a munkavállalók 50 százaléka a menedzser miatt hagyja ott a munkahelyét
Kutatások szerint a munkavállalók 50 százaléka a menedzser miatt hagyja ott a munkahelyétFotó / 123RF

Az ingázás vállalhatatlan

Ha a legcsodásabb állásajánlat talál rád és elsőre azt gondolod, hogy ezért még többórás utazást is bevállalsz, végy egy nagy levegőt és gondold meg újra, mivel ez a lelkesedés valószínűleg, erősen megfogyatkozik majd pár hónap múlva.

Egyszerűen rossz megérzésed van

Érdemes a megérzéseket komolyan venni, még ha butának is tűnnek néha. Gondolkozz el és nézz magadba, hogy megtudd, mi is volt az a konkrét indok, ami a rossz érzést kiváltotta és így már magyarázatod is lesz hozzá.