4 ősi és hátborzongató orvosi beavatkozás, ami valóban működött

Az emberiség legnagyobb ellensége az idők során valószínűleg nem volt más, mint a betegségek. Az emberek és betegségek közötti harc az egyik legrégebb óta tartó folyamat. Szomorú beismerni, de legtöbbször vesztesen kerültünk ki az ellenük vívott harcokból, ám előfordult, hogy valamit mégiscsak sikerült kezelnünk a modern orvostudomány előtt is.

Az embereknek a modern orvostudomány vívmányai előtt is szükségük volt arra, hogy gyógyítani tudjanak különböző betegségeket. Erre gyakran elég logikátlan, máskor egészen hasznos módszereket alkalmaztak, amelyek később meg is tudták gyógyítani a különböző kórokat.

1. Penész

Már az ókori Egyiptomban is ismerték a módszert, hogy ha penészes kenyeret tesznek a sebekre, akkor meg tudják gyógyítani őket. A módszer a világ több fejlett civilizációjában is elterjedt, először azonban az egyiptomiak használták. Bár nem olyan biztonságos és hatásos, mintha penicillint használtak volna, sok esetben életeket mentett a praktika.

Penész
PenészFotó / Shutterstock

2. Piócák

A piócákat több esetben is alkalmazták, főleg mandulagyulladás és aranyér kezelésére. Borzasztóan hangzik, ám a piócák a mai napig az orvostudomány szolgálatában állnak, méghozzá az ujjak vagy végtagok visszahelyezésénél. Annak érdekében, hogy a beteg ne vérezzen el, piócákat használnak, amiknek segítségével végrehajthatják az orvosok a műtétet.

Piócák
PiócákFotó / 123rf

3. Kukacok

A háborúban ezrek haltak meg, és ekkor vették észre, hogy a kukacok, amiket általában a halállal azonosítottak valójában életeket mentettek. Amikor a kukacok kikelnek nincs más dolguk, mint hogy egyenek, ráadásul csak halott részeket fogyasztanak. Ez felgyorsította a gyógyulási folyamatot, valamint megelőzte a fertőzéseket.

Kukacok
KukacokFotó / 123rf

4. Koponyalékelés

Talán az egyik legősibb módszer, ami az emberiség legrégebbi orvostudományi módszere. A legtöbb esetben ezekre az emberek önként jelentkeztek, valamint a gyógyult sebek utalnak arra, hogy túl is élték ezeket a beavatkozásokat.

Koponyalékelés
KoponyalékelésFotó / Pinterest