„Enélkül nem élnék túl” – avagy dolgok, amiket nélkülözhetetlennek hiszünk, pedig nem azok

A minden oldalról való vásárlásra ösztönzés senkit nem kerül ki: sokan durván áldozatául esnek a fogyasztói társadalomnak, mások ügyesebben maradnak az ésszerűség keretein belül. Egy azonban biztos: mindannyian mondtuk már dolgokra, hogy nem tudnánk nélkülük élni, a valóság viszont, hogy pár nap után már nem is hiányozna. Neked mik ezek?

Tévé, influenszerek, óriásplakátok – lépten-nyomon olyan dolgokba ütközünk, amelyek költekezésre buzdítanak: most akciós, most van hozzá kuponkód, most új – egy szóval, enélkül nem élet az élet. Nehéz nem bedőlni, pedig hosszútávon tutira érdemes – te ezek közül melyik nélkül „nem tudnál élni?"

Új telefon évente – Persze a legújabban debütáló mindig menőbb, jobb a kamerája, na meg a tükrös szelfiken is jobban mutatsz, azonban talán, persze csak talán, lehet, hogy a tavaly megvásárolt teló is szinte ugyanolyan jó, de legalábbis el lehet vele éldegélni.

Fotó / 123rf

Kozmetikai termékek – Ugyan bizonyos dolgokra tényleg szükségünk van – ilyen például a sampon, vagy a fényvédő – mások abszolút csak a jó marketing eredményeként fognak a fürdőnkben kikötni, és valójában nem nagy változást hoznak az életünkbe a pénzünk fogyasztásán kívül.

Diétás ételek – Ugyan amikor a súlyvesztés a cél, akkor kész sivatagi oázisnak hathat egy fagyizó, ahol van cukormentes opció, vagy amikor a boltban megjelenik egy szénhidrátcsökkentett keksz - ezekkel nincs is semmi baj, de valljuk be: fogyni, és élni is lehetne az „egészséges" opciók nélkül.

Fotó / 123rf

Millió ruha ugyanarra a szezonra – Téli, nyári, na meg átmeneti ruhákat és cipőket szinte minden évben veszünk, néha pedig hajlamos az ember átesni a ló túloldalára, pláne, mikor fast fashion üzletek százai csalogatnak. A valóság azonban az, hogy érdemesebb jól kombinálható, alapdarabokat előnyben részesítő ruhatár kialakítására törekedni, mert a csilli-villi, éppen aktuálisan trendi cuccokkal csak a helyedet foglalod, és a bankszámládat vékonyítod.