Te melyikekben vagy erős? Az intelligencia nyolc fajtája

Nem mindenki egyformán, ugyanabban sikeres. Tény, hogy vannak, akik tehetségesebbek különböző sportokban, mások ügyesebben tanulnak nyelveket, de akad, akinek jobban megy a matek, vagy könnyebben vizualizál dolgokat.

A legtöbb ember nem tudja biztosan, milyen karrier lenne számára a legmegfelelőbb, mert, nincsenek tisztában vele, mihez van a legnagyobb tehetségük. Ennek a problémának a kiküszöbölésében segíthet, ha megismerkedsz a nyolc fajta intelligenciával.

Az elméletet Howard Gardner pszichológus és professzor dolgozta ki a „Frames of mind" című könyvében, amelyben azt állítja, hogy az emberi intelligenciának nyolc fajtája van, amelyek arra utalnak, hogy az egyén hogyan tudja feldolgozni az információkat.

1. Térbeli

Ez az absztrakt gondolkodásra, valamint arra utal, hogy az egyén képes több dimenzióban gondolkodni. Ez többféle szakmában hasznos lehet, ahol szükség van a konceptualizációra. Ilyenek lehetnek: sebész, mérnök, építész, pilóta, divattervező vagy akár a művész is.

2. Testi-kinesztéziás

Arra a képességre utal, hogy egy személy menyire hatásosan képes használni a testét. Ehhez párosulnak az olyan karrierek, mint például a táncos, sportoló, színész és a különböző fizikai munkát igénylő foglalkozások.

3. Zenei

Magába foglalja az érzékenységet a ritmusra, a tónusokra, a dallamra, és a hangokra. Ez a fajta intelligencia képviselőinek a legmegfelelőbb szakmák lehetnek a következők: énekes, dj, zenetanár, dalszerző, zeneszerző.

Nem mindenki egyformán, ugyanabban sikeres.
Nem mindenki egyformán, ugyanabban sikeres.Fotó / 123rf

4. Nyelvi

Ez az érzékenységet mutatja különböző szavakra, hangokra, ritmusokra, valamint a szavak jelentésére. Akiknél ez a fajta intelligencia a legmeghatározóbb könnyen írnak, memorizálnak és olvasnak dolgokat. Számukra a legjobb szakmák: író, újságíró, jogász, nyelvtanár.

5. Logikus- matematikai

Ez jelöli a képességet arra, hogy problémákat logikusan analizálj. Ilyen intelligenciával rendelkezett Albert Einstein és Bill Gates is. Ideális szakmák: programozó, matematikus, könyvelő, tudós, mérnök.

6. Személyközi

A név beszédes, ez a másokkal való kommunikációra és interakcióra utal. Ideális állások lehetnek számukra: politikus, pszichológus, publicista.

7. Belső személyes

A saját érzésekre, célokra és félelmekre való érzékenységre utal. Ez nem feltétlen elég a karrier meghatározásához, hisz ez inkább a modern társadalomban élő egyének céljainak elérésére való törekvéshez nyújt segítséget. Ideális állások azonban mégis léteznek számukra: filozófus, terapeuta, pszichológus, vállalkozó.

8. Természeti

Utal a megértésre a természet, az állatok és a különböző elemek kapcsán. Ideális szakma lehet számukra: geológus, biológus, botanikus.