Jelek, hogy mérgező barátság része vagy: jobb, ha tovább állsz!

Mérgező, kimerítő és egészségtelen kapcsolat nemcsak szerelemből, hanem barátságból is kialakulhat – előfordulhat, hogy a barátság, ami eleinte jónak és felemelőnek tűnt, mostanra elfáradt, vagy éppen sosem volt jó, de ezt csak most kezded észre venni – íme néhány mellékhatás, amely egy nem éppen egészséges barátságról árulkodik!

Szerelmek, barátok, ismerősök – életünk során emberek sokasága lesz hol rövidebb, hol hosszabb ideig része a mindennapjainknak, így megtanulni az elengedést, amikor a kapcsolat már nincs ránk pozitív hatással, életbevágó lehet – az idő és a könnyek megspórolása érdekében.

A barát, aki irigy a többi kapcsolatodra

Legyen szó más barátokról, vagy esetleg egy friss kapcsolatról, látszik rajta, hogy nem osztozik az örömödben – helyette passzív agresszív megjegyzésekkel illeti a többi barátod, vagy az újdonsült párod, és reménykedik, hogy a prioritásaid között még mindig ő jár élen. Némi féltékenység minden kapcsolatba belefér, pláne, ha sülve-főve együtt voltatok, te pedig váratlanul szerelembe estél, azonban, ha ok nélkül és folyamatosan negatívan viszonyul a többi kapcsolatodhoz, neadjisten még barátságtalan is más szeretteiddel, akkor valószínűleg ideje elhagynod a süllyedő hajót.

Mérgező, kimerítő és egészségtelen kapcsolat nemcsak szerelemből alakulhat ki.
Mérgező, kimerítő és egészségtelen kapcsolat nemcsak szerelemből alakulhat ki.Fotó / Shutterstock

A barát, aki összehasonlít, vagy meg akar változtatni téged

Ha a barátságotokban rendszeresen helyet kap az összehasonlítás, vagy olyan dolgok, amiken „változtatnod kéne" (mindenfajta építő jelleg nélkül), és emiatt állandó szorongás, vagy kisebbségi érzés önt el, akkor menekülj. A barátok dolga nem az, hogy lehúzzák és bírálják az embert, hanem, hogy a társaságuk felemelő legyen, szükség esetén pedig őszintén, de mindenképp segítő szándékkal mondják el a véleményüket az embernek.

A barát, akinek csak alkalmanként kellesz

Vissza sem ír az üzeneteidre, csak ha éppen kedve tartja, vagy szüksége van rád, csak akkor találkozik veled, ha van egy buli, ahova nem akar egyedül menni, ha találkoztok, csak magáról beszél, és gyakorlatilag egy kész depressziós időszakon is átmehetnél, de neki fel sem tűnne – ha ismerősen csengett, akkor lehet, hogy ideje átértékelni, hogy kire szánod az idődet, ugyanis ez nem úgy hangzott, mint egy igazi és egészséges barátság.

Életünk során emberek sokasága lesz hol rövidebb, hol hosszabb ideig része a mindennapjainknak
Életünk során emberek sokasága lesz hol rövidebb, hol hosszabb ideig része a mindennapjainknakFotó / Shutterstock

A barát, akiből árad a negativitás

Folyamatosan panaszkodik, pletykál és háborog – ez az az embertípus, akit jobb, ha nagy ívben elkerülsz. Nem mondjuk, hogy néha nem jó és szükséges egy nagyot panaszkodni egy közeli barátnak, de mikor mást sem hallasz, csak bunkó megjegyzéseket, problémákat és felesleges házsártoskodást, akkor jobb, ha más társaság után nézel, ugyanis ez sem a hozzáállásodra, sem pedig a hangulatodra nem lesz jó hatással hosszútávon.

Ha több árulkodó jelről is olvasnál, akkor kattints a Ripost cikkére!