Így lesz teljes az életed - legendás filmek, melyeket látnod kell mielőtt meghalsz

Akár egyedül, akár társaságban, filmet nézni és moziba járni mindig remek és kézenfekvő ötlet, azt eldönteni viszont, hogy mit nézzünk, már sokkal nehezebb. Ha te is unod már a sablonos vígjátékokat és szívesen belevetnéd magadat a klasszikus filmek világába, akkor ez a lista neked szól!

Egy filmes bakancslista összeállítása egyáltalán nem könnyű feladat, ezért úgy döntöttünk, hogy műfajonként haladva válogatjuk ki azokat a filmeket, amelyeket mindenkinek látnia kell.

Aranypolgár - a nagybetűs film

Vannak olyan alkotások, amelyek a legfontosabb művek listáján is előkelő helyet foglalnak el. Ilyen Orson Welles 1941-ben megjelent klasszikusa, az Aranypolgár is, amely filmtechnikai és dramaturgiai szempontból is kiemelkedő alkotás. A film megjelenésekor a közönség számára szokatlan történetvezetés és műfajkeveredés mára a legtöbb rendező számára példaként szolgál, így joggal illeti meg az Aranypolgárt a nagybetűs film titulusa.

Aranypolgár
Aranypolgár

Psycho - a nagybetűs horrorfilm

Sokak számára a Psycho című film egyenlő a zuhanyzóban sikoltozó hölggyel, Alfred Hitchcock legendás műve azonban jóval több ennél. A főként horrorfilmjeiről elhíresült rendező mesterien teremti meg a feszültséget nemcsak a zuhanyzós jelenetben, hanem a film egészét tekintve is, ez pedig olyan magasságokba emeli a Psychót a horrorfilmek történelmében, ahova a mai napig csak nagyon kevés film tudott felérni.

Psycho
Psycho

2001: Űrodüsszeia - a nagybetűs sci-fi

Stanley Kubrick méltán híres filmje a science fiction műfaj egyik legmeghatározóbb alkotásaként van számon tartva. A 2001: Űrodüsszeia mind látványvilágát, mind pedig tematikáját tekintve rendkívül meghatározó. Amellett, hogy vizuális effektjeiért Oscar-díjat ítéltek meg ennek a műnek, történetében megkísérli feltárni az emberiség történetét és helyét az univerzumban, ezen kívül a mesterséges intelligencia és a technológiai forradalom is helyet kap a filmben - mindössze 137 percbe sűrítve!

2001: Űrodüsszeia
2001: Űrodüsszeia

Harcosok klubja - a nagybetűs szatíra

A film műfaji jegyeit tekintve talán nem a szatíra lenne az, ami legelőször eszünkbe jut róla, a szatirikus elemek mégis rendkívül meghatározó részét képezik David Fincher filmjének. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit nyújthat neked ez a film, a Life.hu cikkében bővebben is olvashatsz róla.

Harcosok klubja
Harcosok klubja