Augusztus 20.: idén ezeken a programokon ünnepelheted Magyarország születésnapját

Augusztus 20-a, vagyis Szent István napja a magyarok egyik nemzeti ünnepe, amelynek során újra és újra az államalapításra és az 1803-ban szentté avatott, államalapító I. István királyra emlékezünk. Idén sem lesz ez másképpen. Jó hír, hogy évről-évre egyre színesebb a programkínálat az ország születésnapján.

BUDAPEST

Idén először startol a négynapos Szent István Nap programsorozat. A leginkább egy fesztiválhoz hasonlítható, több, mint 20 helyszínes rendezvény keretében - többek között - ingyenesen látogatható a Szent Korona az Országházban és a Mesterségek ünnepe a Budai Várban, a Szabadrét Fesztivál (aug 19-20., Erzsébet tér), az Utcazene Fesztivál és Food Truck Show (aug. 19-21., Szabadság tér), a Magyar Ízek Utcája (aug. 20-22., Várkert Bazár előtti terület) vagy éppen a Csárdafesztivál (aug. 20-22., Vörösmarty tér). A fent említetteken kívül számos más, családi-és gyermekprogram, előadás, valamint koncert vár az érdeklődőkre. A Magyar Honvédség eddig soha nem látott, különleges légiparádéval készül és - nem utolsó sorban - természetesen tűzijáték is lesz augusztus 20-án, 21:00-től a pesti és a budai rakpartokon. A Szent István Nap programsorozatot nem érintik a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások.

A teljes programsorozat itt tekinthető meg: www.szentistvannap2021.hu

VIDÉK

Természetesen a főváros mellett országszerte szerveznek különböző programokat és tűzijátékot idén is.

Zalakaroson a Szent István Napokkal emlékeznek Szent István ünnepére augusztus 18-22. között, Siófokon pedig az augusztus 20. köré szerveződött Bor és Kenyér Ünnepe programsorozattal augusztus 18-22. között, de lesz ünneplés Sopronban, Sümegen, Tihanyban, Balatonfüreden és Verőcén is. Székesfehérváron ismét megtartják a Székesfehérvári Királyi Napokat (augusztus 13-22.), Gyenesdiáson pedig a Diási Históriás Napokat (augusztus 19-20.). 

Érdemes körülnézni, ha nem találtátok meg a ti lakóhelyeteket a fenti felsorolásban, hiszen az ország legtöbb pontján megemlékeznek az államalapításról valamilyen formában. 

TUDTAD? 

Az ország születésnapján tartják az Új Kenyér ünnepét is, amelynek során a nemzeti színű szalaggal átkötött cipókat megáldják, felszeletelik, majd szétosztják. A hagyomány szerint ugyanis az aratás után az új búzából ilyenkor, Szent István napján sütötték meg az első kenyeret.

Még több programért olvasd el augusztus végi programajánlónkat!